Internet – ett hot för diktatorer – och den som vill ha demokrati skrotar FRA-lagen


Hur kraftfullt Internet är visar det som sker i Egypten nu. När de diktatoriska makthavarna känner sig hotade, vad gör de då? Stryper Internet, den kanal och det verktyg där människor kan diskutera fritt, kan kommunicera utan att kontrolleras.

Makthavarna i både Sverige och USA borde ta sig en funderare över på vilken sida de vill stå: på diktatorernas eller demokratins och folkets?
Står de på diktatorernas sida då ska de fortsätta på den inslagna vägen med att införa den ena lagen efter den andra som skränker in på yttrandefriheten på Internet och fortsätta försöka döda Internet och avlyssna medborgarna.

Står de på demokratins och folkets sida: då skrotar de FRA-lagen, Ipredlagen och alla tankar på datalagringsdirektivet.

Visst är det en besvikelse att S inte menade allvar att skrota FRA:
Från SVT:s nyheter:

Socialdemokraterna och de borgerliga regeringspartierna är nu överens om att ge Säkerhetspolisen rätt att använda sig av FRA:s signalspaning. Enligt ett beslut i riksdagens justitieutskott idag ska Säpo få den möjligheten så snabbt som möjligt.

En mängd bloggare har reagerat med besvikelse, som HBT-sossen:

Frihet är en grundläggande socialdemokratisk värdering, massövervakning av folket är det inte. Därför vill vi att partiets företeträdare respekterar partikongressen och håller sina vallöften. Dra tillbaka förslaget om att ge utökade befogenheter för massövervakning!

Ovanstående är slutklämmen i en debattartikel i Aftonbladet från december förra året och som jag är medskribent till (och som jag bloggat om här). Då var jag fly förbannad över Morgan Johanssons utspel. Idag läser jag Peter Johanssons inlägg S-svek(?) i FRA-fråganoch vidare Mats Knutssons artikel S och alliansen gör upp om signalspaning. Återigen är jag fly förbannad.

Sossar mot storebror har en viktig roll att fylla även framöver. Storebror kommer nämligen knappast att ge upp, skrev Anders Lindberg på Aftonbladets ledarblogg i december 2010. I mitt inläggMorgan le Fey Johansson* förutspådde även jag att detta skulle ske, men sveket blir inte mindre för det. Snarare kommer jag att se det som ett av de största sveken i Socialdemokraterna politiska historia

Relaterat: Christian Engtröm och Mark Klamberg och Henrik Alexandersson och SvDDN och Aftonbladet och SVD2 och SVD3 och Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

28 januari, 2011

Det här inlägget har 9 kommentarer.

 1. […] Kulturbloggen ”Hur kraftfullt Internet är visar det som sker i Egypten nu. När de diktatoriska makthavarna känner sig hotade, vad gör de då? Stryper Internet, den kanal och det verktyg där människor kan diskutera fritt, kan kommunicera utan att kontrolleras. […]

 2. […] “leave me the fuck alone” till hela myndighetsvärlden, till alla som ska övervaka, begränsa, reglera och lägga sig […]

 3. […] Pirat-Jonas, Lindbäck, Troberg, PP-live, Troberg, Linander, Klamberg, MMK, RB, HBT-S, Lindén, Kulturbloggen, […]

 4. […] Den hälsosamme Ekonomisten, Brockmans blogg, Farmorgun – Är en konstruktiv dialog möjlig?, Kulturbloggen, Sysadmloggen – Ser inte folk lögnerna?, Röda Lund, Lasses blogg – Gemensamma […]

 1. Spetsen #11 skriver:

  Suck… Svenska staten kan göra exakt samma sak som egyptiska staten gör nu även utan FRA och liknande. FRA, IPRED och datalagringsdirektivet förenklar inte ens för Sverige att göra samma sak. Det är precis lika lätt (eller svårt) att stänga ner internet med övervaknings-lagar som utan.

  Kritiserar ni verkligen övervakningslagarna två gånger samma vecka genom att ta upp något som inte alls har med saken att göra? (se http://kulturbloggen.com/?p=29319#comment-32360) Jag som trodde det här var en seriös blogg…

  (misstolka mig rätt, det finns definitivt välgrundade argument mot alla tre lagarna, men av någon anledning tar ni upp orelaterade saker istället)

 2. Rosemari skriver:

  Till Spetsen: på vilket sätt skulle vi vara mindre seriösa för att vi är emot övervakningslagar och Storebrorsamhället?
  Och visst har inskränkningar över Internet med varandra att göra, oavsett om det sker i Egypten eller i Sverige på order av USA och EU. Det är viktigt att se hur dessa inskränkningar stryper Internet.

 3. WeAreChange skriver:

  Rekommenderar denna dokumentär:
  http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

  Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

 4. Spetsen #11 skriver:

  @Rosemari. Det handlar inte om huruvida man är kritisk eller inte, det handlar om hur man är det. Och jag tycker inte att bevakning och begränsning är samma sak.

 5. Nemokrati skriver:

  Det är en tvångsupprepning av 30-talets totalitära scenario. Vi gör klokt i att protestera medan tid är. Men vi måste förena våra krafter. Det handlar om paramilitär säkerhetspolis och polis, och så yrkesarmé ovanpå det, samt Ungern i högsäte i EU, tvångsarbete, ghettoisering med sweatshopliknande arbetslagar i förorten och på andra ställen. Ringer en klocka. Redan är det många sjuka som tagit livet av sig på grund av en inhuman utförsäkringspolitik och mycket mycket värre kommer det att bli. Nu vill man kontrollera och tysta protesterna. Lydiga slavar och så hyllar vi Reinfeldt (och Damberg) tillsammans. Stöd istället Alla nu. Påskuppropet. Det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *