Filmrecension: Frantz – ett mästerverk

Frantz
Betyg 5
Svensk biopremiär 5 maj 2017

Frantz är ett mästerverk till film, välgjort och välspelat in i minsta detalj och med en handling som är helt oförutsägbar. En film som slukar mig totalt, jag sugs in i filmen och glömmer att jag sitter i en biosalong. Vacker, vemodig, stark och med mycket som sägs under ytan.

Frantz handlar om Anna Hoffmeister, en ung tyska vars fästman, Frantz, dödats i striderna mot Frankrike under första världskriget. Hon bor hos sin fästmans föräldrar och såväl Anna som de två som skulle blivit hennes svärföräldrar lever med svår sorg.

När Anna kommer till kyrkogården som vanligt för att sitta en stund vid Frantz grav upptäcker hon att någon annan varit där och lagt blommor. Hon får reda på att en ung fransman varit där. Fransmannen, Adrien, dyker upp hemma hos Anna och Frantz föräldrar. Sakta lär de känna varandra. Men det är något som inte stämmer.

Francois Ozons senaste film Frantz är ett mästerverk, helt enkelt.
I pressmeddelandet står det:
När den mystiske Adrien en dag lägger blommor på Frantz grav väcks starka känslor och passion kring denna fransman.

Jag tycker den raden ger fel slags förväntningar. Filmen handlar om mycket mer och annat än passion. Den handlar egentligen väldigt lite om passion, tycker jag. Den handlar om det meningslösa med krig. Den handlar om vad krig gör med människor. Den handlar om sorg och att leva med sorg och att leva vidare.

Handlingen är skickligt berättad och tittaren blir överraskad flera gånger av filmens vändningar. Den är till stor del i svartvitt, men vissa delar är färgsatta och det är så välgjort, så elegant och tillsammans med de skickliga skådespelarna och musiken är det en totalupplevelse. Något av det bästa som kan ses på bio just nu, ifall du inte bara vill se action och bilar i full fart på bio.

Frantz är den senaste filmen av den franske regissören François Ozon (Bakom stängda dörrar, Potiche – en fransk troféfru och Åtta kvinnor). Filmen tävlade och uppmärksammades stort på filmfestivaler runt om i världen och huvudrollsinnehaverskan, Paula Beer, prisades dessutom som ”Bästa nya skådespelerska” i Venedig.

19 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *