The Cure på Globen

cure

The Cure, Globen
9 oktober 2016
Betyg: 3

Under en period kring andra halvan av åttiotalet var The Cure såväl kritiskt som kommersiellt på sin topp. Det är också därifrån de, åtminstone inledningsvis, väljer att fokusera när de återvänder till Sverige för första gången sedan spelningen på Hultsfredsfestivalen för lite mer än fyra år sedan. Det är fortfarande samma sättning som då, med den tidigare Bowie-trotjänaren Reeves Gabrels på gitarr.

Den svävande öppningen med Plainsong, Pictures of You och Closedown är identisk den på Disintegration och passar höstregnet som lagt sig över Stockholm utmärkt. De stora känslorna till trots är det ändå en rätt stilla öppning, och det är först när det därefter mynnar ut i psykedelisk arenarock med låtar som The Baby Screams och Push från 1985 års The Head on the Door som publiken vaknar till liv, och jag inser att det ord som bäst beskriver spelningen nog är tripp; det är en lång, schizofren berg-och-dalbana mellan olika stämningar och känslolägen. Från naiva och tramsigt glada låtar som Friday I’m in Love, Doing the Unstuck och Boys Don’t Cry till domedagskänslan på nya It Can Never Be the Same.

Med en nästan fyrtio år lång karriär bakom sig är det givetvis svårt att välja vilka låtar som ska spelas. Personligen hade jag nog velat ha mer depp och mindre hitkavalkad. Nu spelas till exempel ingen låt från Faith eller Pornograpghy (eller den så underskattade Bloodflowers). Vad som däremot slår en är hur välbevarad Robert Smiths röst är. Dessutom tycks han vara på bra humör, han pratar en del mellan låtarna, som efter Boys Don’t Cry då han skämtsamt säger ”from now on it can only go downhill.”

När han plockar upp den akustiska gitarren innan Friday I’m in Love så spelar han även lite på Ziggy Stardust, och jag kommer att tänka på hur olika attityder de har (eller hade) till sig själva och sin musik. Medan Bowie ständigt återuppfann sig själv så kommer The Cure alltid att vara The Cure och det finns kanske en trygghet i det.

Låtlista:

Plainsong
Pictures of You
Closedown
High
The Baby Screams
Push
Inbetween Days
Just Like Heaven
Sinking
A Night Like This
All I Want
The Walk
The End of the World
Lovesong
Friday I’m in Love
Doing the Unstuck
Boys Don’t Cry
Jupiter Crash
From the Edge of the Deep Green Sea
The Hungry Ghost
Disintegration

It Can Never Be the Same
Want
Burn
A Forest

Shake Dog Shake
Fascination Street
Never Enough
Wrong Number

Lullaby
The Perfect Girl
Hot Hot Hot!!!
The Caterpillar
Close to Me
Why Can’t I Be You?

Foto: Thomas Johansson

10 oktober, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *