Från säsongspremiären på Parkteatern med Trollflöjten 2.0

Skribent:

Trollflöjten 2.0
Vitabergsparken, Stockholm
Urpremiär 1 juni

Mozart, som verkar ha haft humor, skulle säkert själv ha gillat Trollflöjten 2.0, en uppgraderad version av hans originaluppsättning, nu i ett slags opera buffa-musikalformat. Det är duon Emma Sandanam och Mette Herlitz som skrivit manus, text och musik till denna skruvade historia anpassad till vår tid. Här är kung Sarastro en charmig men ansvarslös make som lämnat sin krävande fru, som bitter av sveket utvecklats till en hämndlysten nattens drottning. Klämd i lojalitet mellan de två är skilsmässobarnet Pamina. Det skruvas på roller och könsroller. Pamino, den ädla prinsen som i originalversionen räddar prinsessan Pamina, är här en prålig posör, osäker på sitt rätta jag. Pamina är den stoiska hjälten och Papageno är en timid gaypacifist. Den typen av tolkningar kan vara vanskliga, det är lätt att det tippar över åt politiskt korrekt pekoral, men här fungerar det faktiskt riktigt bra.

Allt är gjort med en lättsam och vänligt humoristisk hand, manuset är flerbottnat med ibland oväntade vändningar, och Emma Sandanam skriver text lekande lätt så att dialogerna med rim och allt faller sig fullständigt naturliga. Manuset växlar mellan att berätta och att kommentera handlingen i något slags metaformat som blir kul och uppfriskande. Musiken är i många fall lyckad (inte att jämföra med Mozarts förstås men man ska inte jämföra äpplen med päron). Det svagaste numret rent musikaliskt tycker jag är det allra första, ”ouvertyren” – en typisk ”musikallåt” som trots mycket ljud inte lyfter. Men sedan tar det sig och i alla fall jag blir snart charmad.

Det är bara att gratulera duon Emma och Mette som fungerar så bra ihop och får till text och musik med sådan kvalitet. Sedan hänger slutresultatet ju på att skådespelarna/sångarna levererar, och det gör de allihop. Slutet är ganska fyndigt, men jag berättar inte varför. Gå dit och se den istället!

Manus, dialog och sångtexter: Emma Sandanam
Manus och musik: Mette Herlitz
I föreställningen ingår musik av Wolfgang Amadeus Mozart

Regi och Tamions recitativ: Fredrik Meyer
Scenografi och kostym: Annsofi Nyberg
Koreografi: Catharina Allvin
Kapellmästare: Ida Sandlund
Mask: Natalie Bjernbrandt*
Ljud: Mårten Ihre/DM Audio
Rekvisita: Anja Liedtke

Prinsessan Pamina: Vanna Rosenberg
Prins Tamino: Albin Flinkas
Nattens drottning: Sharon Dyall
Sarastro: Tomas Bolme/Fredrik Meyer
Papageno: Kristofer Kamiyasu
Moster Gerd: Sarah Riedel
Moster Gun: Matilda Ragnerstam/Catharina Allvin
Tripp: Nils Axelsson**
Trapp: Oliver Lund/Zeke Lepp***
Trull: Adrian Macéus/ Jonatan Falk ***
Biträdande berättare: Erik Nyberg
Berättare: Sissela Kyle

Kapellmästare/Klaviatur: Ida Sandlund
Trummor, slagverk, mandolin: Mats Persson
Cello/Moster Siv: Johanna Dahl
Bas: Peter Forss

*=Praktikant från Kulturhuset Stadsteaterns maskavdelning. Handledare: Johanna Ruben
**=Praktikant från BASE23
***=Barnstatister

Foto: Bengt Wanselius

Text: Ulrika Sandhill

2 juni, 2016

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *