Acta är ett internationellt avtal om åtgärder mot piratkopiering och varuförfalskning. Det har förhandlats fram av framför allt av USA och EU-länderna. Syftet är att få gemensamma minimiregler för hur intrång i upphovsrätt, patent, varumärken med mera ska beivras.
Mycket kritik har riktats mot Acta-avtalet för att det förhandlats fram under sekretess. USA såg till att få avtalet stämplat som ett handelsavtal och därmed kunde förhandlingarna ske bakom lyckta dörrar. När politiker sluter avtal på sådant sätt, i hemlighet, utan transparens, då hotas demokratin som bygger på att medborgare har insyn i maktens boningar.
I slutet av januari i år, 2012, undertecknade Sverige och 21 andra länder Acta-avtalet.
Nu kommer en helt annat och minst lika allvarlig kritik mot Acta-avtalet. Exempelvis från Läkare utan gränser i Danmark. DN rapporterar:
Handelsavtalets syfte är att stoppa nätpirater från att sprida upphovsrättsskyddat material samt att få bukt med kopiering av varumärkesskyddade kläder och andra varor. Men i tredje världen blir konsekvensen att patienter hindras att få kopierade, billiga och livsnödvändiga läkemedel, varnar grupperna.
– I slutänden är det här en fråga om liv eller död. De möjliga konsekvenserna av avtalen är att många av de hundratusentals människor som exempelvis har hiv/aids inte kommer att få den behandling de behöver, förklarar chefen Michael Gylling Nielsen på Läkare utan gränser i Danmark.
Förra helgen demonstrerade många runt om i Sverige mot Acta-avtalet. Jag tror att dessa demonstrationer kommer att bli fler och få deltagare från annat håll än Piratpartiet. Motståndet mot Acta-avtalet handlar om mycket mer och annat än rätten att få fildela.
Relaterat:
Aftonbladet, SVT Nyheter, SVT Nyheter 2 och Svenska Dagbladet. och Christian Engström och Hax blogg. och Anna Trobergs nyhetsbrev om Acta.
Läs även andra bloggares åsikter om Acta-avtalet, samhälle, politik, demokrati, EU, USA, tredje världen, Läkare utan gränser
Ett praktiskt exempel på vad ACTA avtalet kan ställa till med är att tullen kommer få rättigheter att gå igenom din laptop när du reser. Detta innebär att även dina privata inspelade filmer kommer under granskning.
”Läkare utan gränser i Danmark” bluffar. Fattar inte varför dom ska sabba sitt namn med billigt BS. Men dom kanske vill odla sympatier från dom som inte orkar kolla fakta.
Patentet på medicin omfattar normalt 4år på marknaden. Det är fakta.
Efter det är patentet helt förbrukat och värdet på 20 miljarder är helt fritt för alla. Under dom 4åren får man starta fabriker och tillverka lager, bara inte sälja.
Således är alla mediciner som kom ut på marknaden före feb. 2008 helt fria för alla att tillverka. Forskning och undersökningar för 20 miljarder gratis!
”Läkare utan gränser i Danmark” fiskar i grumligt vatten.
Källa: en kompis till mig som handlägger patent för läkemedelsindustrin.