Förslaget om att förlänga upphovsrätten på skivinspelningar från 50 till 70 år är på väg att få majoritet i EU:s ministerråd. Ett skäl är att den finska regeringen nu stöder förslaget.
Källa DN.
Vad betyder det egentligen? Jag har svårt att se det som ett skydd för upphovsmannen eller upphovskvinnan. Den som skapar något ägs ofta av de stora bolagen.
Om EU nu tar detta beslut har de kringskurit rättigheterna för de som skapar kultur och än en gång har då makthavarna gett mer makt åt de äger mest. Än en gång har de som är duktiga på att göra pengar fått mer makt i jämförelse med den som skapar.
Sådana här frågor är viktiga. Jätteviktiga. Och blir ännu viktigare eftersom vi går mer och mer från ett samhälle där majoriteten arbetar inom industri till att vi har fler och fler tjänstemän, akademiker och fler kulturskapare av olika slag.
Ljudtekniker, illustratörer, författare, copywriter, marknadsförare …
Yrkena inom den skapande sfären ökar i ett samhälle som vårt, ett postindustriellt samhälle.
Då måste vi ha en ordentlig diskussion om hur och under vilka förutsättningar människor ska kunna få inkomst av det de skapar. Och vi behöver också ha en värld där vi kan ha mer av open source, mer av möjligheter att vidareutveckla och vidareskapa, återskapa, återanvända, förändra …
Och en annan sak som har med detta att göra:
Om vi bygger ett välfärdssamhälle: vad är vitsen om vi bara jobbar, jobbar, jobbar, jobbar och aldrig hinner njuta av den välfärd vi jobbar fram.
Vi måste inse att här går en tydlig skiljelinje mellan de politiska grupperingarna.
En del vill att bara en liten klick ska ha frihet att njuta. En liten klick ska ha frihet på arbetstid medan andra ska digna under kraven på arbetslinjen.
Andra vill skapa ett samhälle där alla kan utvecklas inom kultur, att det är möjligt för alla barn och för den delen vuxna också, att lära sig spela musik, delta i teater, få vana att skriva, att skapa med bilder, att programmera funktioner till webb och tv-spel, att skapa på alla möjliga och omöjliga sätt.
Vi är flera bloggare som har ett politiskt engagemang och samtidigt vill se mer av kulturfrågorna diskuteras.
Viktor Svedberg har tagit upp en annan aspekt under rubriken När kulturpolitiken förvandlades till skattesänkningspolitik.
Alexandra lyfter kravet på att kulturen ska göras till en valfråga.
De rödgröna har tillsatt en grupp för att lyfta kulturpolitiken.
Jag hoppas att detta blir mer än ord, att det lyfts konkreta bra förslag: musikskolorna och kulturskolorna runt om i landets kommuner måste växa, till exempel. På många orter är det alldeles för dyrt att ha barnen där. Fler fritidsgårdar med replokaler, mer makt åt kulturskaparna. Upphovsrättsfrågorna måste ses över utifrån den värld vi lever i nu.
Relaterat:
Ulrika Falk är en annan bloggare som tar upp kulturpolitiska aspekter.
Dagens Nyheter om en annan viktig fråga med anknytning till kulturfrågor: Actaförhandlingarna som snart ska bli offentliga.
Opassande om att piratkopiering kan vara nyttigt för samhällsekonomin.
SVD om att kulturen kan vara på väg att bli en valfråga.
SR om kulturen som valfråga.
Läs även andra bloggares åsikter om upphovsrätt, actaförhandlingar, övervakning, piratkopiering, ekonomi, kultur, kulturpolitik, val2010
Bo säger
Mer pengar till kulturen?
Vilka pengar?
Var skall dom komma ifrån?
Vilka får i så fall mindre pengar som konsekvens?
Frågor som kulturmänniskor aldrig ställer eller svarar på.