Filmrecension: Selma – kanske decenniets viktigaste film

selma-poster

Selma
Betyg 4
Svensk biopremiär 6 mars 2015

Selma kan vara årets och kanske också decenniets viktigaste film. Inte för sin filmteknik, som visserligen är bra och med oerhört duktiga skådespelare, men för sitt innehåll. Filmen handlar om Martin Luther King Jr:s kamp om rösträtt för afroamerikaner – en farlig och skrämmande kampanj som kulminerade i den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att år 1965 införa The Voting Rights Act. 2015 är det 50 år sedan detta avgörande ögonblick utspelade sig i medborgarrättsrörelsen.

Enligt lag hade de svarta rösträtt men i många delstater, som i Alabama, motarbetades och skrämdes de svarta som ville registrera sig för rösträtt. Martin Luther King Jr och medborgarrättsrörelsen och flera andra organisationer kämpade för att det inte skulle vara möjligt att hindra någon från att registrera sig och att rösta.

Selma2Att skapa film av verkliga händelser är en svår uppgift, utmaningen ligger både i att vara godtagbart trogen sanningen och i att skapa filmdrama. Under åren har nog de flesta av oss hunnit se ett otal filmer som bygger på verkliga händelser och där filmen aldrig lyft dramatiskt. Det gör dock Selma. Den är stark och det var nog inte bara jag som vid flera tillfällen berördes känslomässigt så kraftigt att det var nära till tårarna.

Filmen startar under år 1964 och slutar med den stora marschen i Alamaba för svartas rösträtt och allas lika värde. För oss som var unga under dessa år är det mycket som rivs upp inom när vi ser filmen, i alla fall är det så för mig. Joan Baez, Nina Simone och Peter, Paul and Mary var några av de artister som ställde upp på den marschen och i de svartvita filmsekvenserna från den verkliga marschen som i filmens slutscener visas omväxlande med filmmarschen ser vi andra kända ansikten. Det är starkt. Det var en tid som färgades så mycket av kamp och hopp om förändring och tron på att det är möjligt att skapa en bättre och mer jämlik värld.

Det är helt obegripligt att förstå de vita amerikaner i Alabama som kunde stå och applådera när polismännen brutalt slog ned de svarta som demonstrerade för rösträtt. Vad mycket ont människor kan göra andra människor?

Genom envis kamp kunde de många förändra världen och skapa mer rättvisa. Förhoppningsvis kan filmen få oss att känna att det går att förändra orättvisor. Det finns mycket, mycket kvar i världen som kan förändras för att göra livet drägligare för människor.

När en film lyckas förmedla känslan av att det är möjligt att kämpa, då har en film gett hopp och det är stort.
Hur konstnärlig filmen då är, det hinner vi som dras in i filmen inte riktigt fundera över.

Selma_lbjEn lång rad duktiga skådespelare hjälper till för att ge dramat kvalitet. David Oyelowo är mycket bra som Martin Luther King. Tom Wilkinson är perfekt i rollen som president Lyndon B. Johnson och Tim Roth gör en vidrig men skrämmande trovärdig George Wallace.

Vid Oscarsgalan 2015 nominerades Selma i kategorierna Bästa film och Bästa sång. Vid Golden Globe-galan 2015 vann den pris för låten ”Glory” som framfördes av Common och John Legend.[2] Även vid Oscarsgalan 2015 belönades låten med priset i kategorin Bästa sång.

25 februari, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *