Hurra, det blir en ny Bergmanfestival anordnad av Dramaten 2016

Skribent:

bergmanfestivaligen

Dramaten arrangerar ny Bergmanfestival 2016. Ett pressmeddelande berättar:

Dramaten arrangerar 2016 en tredje Bergmanfestival med inbjudna internationella gästspel. Festivalen inleds den 25 augusti och pågår till och med den 4 september.

Den första Bergmanfestivalen hölls 2009 och var en stor framgång med en rad uppmärksammade uppsättningar. Den andra festivalen arrangerades 2012, bland annat med Globen Annexet som spelplats där den brittiska stjärnregissören Katie Mitchell satte upp sin uppmärksammade och tekniskt avancerade version av Fröken Julie. Bland de gästande regissörerna 2012 fanns också Heiner Goebbels, Thomas Ostermeier och Oskaras Koršunovas.

I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne, ett levande och återkommande evenemang och en hyllning till en av världens främsta regissörer och författare.

Information om festivalens innehåll presenteras vid ett senare tillfälle.

Även en fjärde Bergmanfestivalen är planerad och kommer att äga rum 2018, etthundra år efter Ingmar Bergmans födelse.

Skrivet om festivalen 2012:
En internationell scenkonstfestival är det slag av djärv konstnärlig injektion som svensk teater och dess publik behöver just nu. (SvD)

Med sin andra Bergmanfestival har Dramaten åter öppnat dörrarna för några av Europas intressantaste ensembler och regissörer. Det är en välsignelse i sig. Både teatern och publiken i Sverige och Stockholm behöver internationella utblickar och mötesplatser, de vitaliserar. (DN)

1 oktober, 2014

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *