Poliser hotar nätjournalist – allt filmades – i Stockholm den här veckan

poliser
Ett starkt vittnesmål om hur grisiga en del människor blir när de får lite makt över andra, berättar Jesper om i bloggen Tuggarna. Jesper driver en nättidning och har registrerat den så han är ansvarig utgivare. Han har koll på vad som är tillåtet att fotografera i Sverige. Häromdagen när han var i Hornstulls tunnelbanestation såg han två polismän som hade tryckt upp två pojkar i 14-15-årsåldern mot en vägg. Han tog fram sin mobiltelefon och tog några bilder.
Han berättar själv:

Så på behörigt avstånd (för att inte störa poliserna i deras arbete) tog jag jag tre snabba bilder med min kamera. Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och istället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös.

Den andra polisen tar upp en kameramobil och fotar mig. Sedan tar den den andra polisen och rycker kameramobilen ur handen på mig medan polis nummer två trycker in mig i det hörn där de både tonåringarna tidigare stått inklämda. Den första polisen är väldigt hetsig och rycker i mina kläder. Han säger till mig att ta fram legitimation och jag undrar om jag är misstänkt för något brott. De förklarar att det är olagligt att fota här och jag förklarar att ”det är det visst inte” och tar fram min legitimation.

Jesper berättar att polismännen inte ger sig. De hotar att de ska gripa honom och anmäla honom för ofredande mot polis om han inte raderar bilderna.

Det finns två poliser inom svenska poliskåren som helt klart inte fått utbildning i vilka rättigheter medborgare har i en demokrati.

Men vad poliserna inte visste:

Här kunde historien vara slut. Om det inte var så att jag var en sådan där jobbig glasögonorm som aldrig ger sig…

Så istället åker jag direkt hem och sätter mig framför datorn för att bygga upp mitt eget lilla kriminallaboratorium, ala CSI Farsta. Jag skapar en nätverksbrygga mellan min dator och min kameramobil. Och eftersom min iPhone är hackad så kan jag fjärransluta mig till den från min dator via terminalen. När jag loggat in på mobilen gör jag snabbt en råkopia utav hela mobilens hårddisk över nätverket.

Bilder från händelsen finns alltså hos Tuggarna.

Detta är viktigt att berätta om. Jag minns när jag som ung tjej en kom kom cyklande och hade en skateboard i armen. Plötsligt dök poliser i en polisbil upp och sade att jag hade cyklat mot rött ljus. Jag visste att jag inte hade gjort det, eftersom jag var jättenoga att inte göra det, jag visste att polisen hade en särskild kampanj mot cyklister just då i Göteborg. Jag nekade.
Då blev poliserna sura, kastade mig mot marken, tog mig till polisstationen och sade att jag hade hotat dem med skateboarden.
Tyvärr fanns varken mobiltelefoner eller filmkameror i mobiler då.
Men nu kanske vi kan börja ta upp kampen mot de rötägg som missbrukar den makt de som poliser har över andra människor.

Här är filmen med ljud där du kan höra poliserna:

Uppdatering: Nu har Svenska Dagbladet också rapporterat om det.
Ledarbloggen kommenterar det också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 februari, 2010

Det här inlägget har 5 kommentarer.

 1. […] Poliser hotar nätjournalist – allt filmades – i Stockholm den här veckan […]

 2. […] Sydsvenskan.se är den ledande nyhetstidningen i Skåne och Öresundsregionen 3 Tweets Poliser hotar nätjournalist – allt filmades – i Stockholm den här veckan | Kulturbloggen Ett starkt vittnesmål om hur grisiga en del människor blir när de får lite makt över andra, […]

 1. embryo skriver:

  Det är inte helt självklart att man får fotografera i tunnelbanan, faktiskt.

  Det handlar ju både om skydd för privatpersoner, SL:s verksamhet och de som begår eller bekämpar olaglig verksamhet. Fotar man för kommersiell användning är det ett absolut måste att be om tillstånd.

  Frågan är om en sådan här fotografering är för privat, kommersiellt eller för nyhetsbruk?

  Och frågan är om man får lägga ut bilder på nätet på personer – oavsett om de är poliser eller inte – utan deras medgivande?

  Som vittnesmål eller bevis i en rättegång får bilderna förstås användas. Om några olagligheter begåtts.

  *

  Liknande problem har ju uppstått i skolor exempelvis, där barn har fotat varandra och messar bilder vidare eller lägger ut på nätet. Det är inte tillåtet; det kränker den beramade integriteten.

  *

  Men: poliser ska givetvis vara snälla. Och man ska förstås betala för sig när man åker tunnelbana.

  http://www.mtrstockholm.se/kontakt/fotografera-och-filma-i-tunnelbanan.aspx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *