Dags att rösta på årets bästa musikvideo – här är länkarna

Skribent:

musikvideo

GRAMMISPRIS FÖR BÄSTA VIDEO – rubriken på ett press/bloggmeddelande från MTV:

En bra musikvideo är en perfekt cymbios mellan bilder och musik, en förälskelse mellan färger och ljud som ger en helhetsupplevelse de båda inte kan ge var för sig.

Vi på MTV vill hylla den svenska artistens musikvideo och därför har vi valt ut 20 musikvideor producerade under 2009 som vi tycker förnyar, förstärker och förvånar.
Nu är det upp till er att bestämma vilken av dessa som är bäst. Vi öppnar upp röstbåsen för svenska folket att rösta på sina personliga musikvideofavoriter.
Den 3:e januari kl. 23.59 avslutas röstningen och vi sållar bland nomineringarna så att de 5 med flest röster kvarstår. Därefter nollställs poängtavlorna och den slutgiltiga röstningen påbörjas. Denna röstning pågår fram till den 13:e januari, den video som har flest röster klockan 23.59 denna dag är den video som kammar hem MTVpriset för bästa video 2009.
Var med och utse årets video, rösta!
http://www.grammis.mtv.se/

Melody Club – The Only Ones
Regi av Peder Bergstrand
”Goodbye To Romance” är Melody Clubs 5:e studioalbum och det är inte bara den första skivan som bandet valt att producera helt på egen hand utan även det första skivomslaget som frontmannen och sångaren Kristofer Östergren knåpat ihop på egen hand. Sen skivan släpptes på vårkanten under 2009 har singlarna ”Girls Don’t Always Wanna Have Fun” och ”The Only Ones” hörts på festivaler, radiostationer och Tv-kanalar långt utanför Sveriges gränser. Videon regisseras av Peder Bergstrand.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2698/6130-melody-club-the-only-ones

Mando Diao – Gloria
Regi av Jörn Heitmann
”Give Me Fire” klockade in som Mando Diaos femte studioalbum då det kom ut i affärerna den 12 februari 2009. Singlarna ”Dance With Somebody” och ”Gloria” rullade flitigt på radiostationerna och bandet rullade lika flitigt på vägarna mellan olika festivalspelningar under sommaren. Videon regisseras av Jörn Heitmann som har en stabil grund i musikvideovärlden. Han jobbar ofta och återkommande med Rammstein och har även gjort videor till Guano Apes, Within Temptations och Clawfinger.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2694/6126-mando-diao-gloria

Moneybrother – Born Under a Bad Sign
Regi av Kalle Haglund
Mycket har hänt sedan Anders Wedin ställde sig på hultsfredsfestivalens demoscen 2001 och slog på strängarna under namnet Moneybrother. 8 år senare är det 2009 och Moneybrother har i år inte bara hunnit ge ut sitt femte album som soloartist utan även lanserat sin egen tomatsoppa, spelat på Where The Action Is och i vintermörkret turnerar han just nu i Tyskland. Videon regisseras av Kalle Haglund som tidigare varit nominerad till MTV priset för bästa video för hans insats med The Hives video ”Tick Tick Boom” 2007. Kalle har även regisserat Moneybrothers video till ”We Die Only Once”, BWOs video ”Destiny of Love” samt brittiska Kaiser Chiefs video ”I Predict a Riot”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2690/6122-moneybrother-born-under-a-bad-sign

Amanda Jenssen – Happyland
Regi av Jerker Josefsson
Det har gått 2 år sedan Amanda Jenssen förlorade Idol-finalen mot Marie Picasso med endast en 1,3 % stor marginal. Men Amanda har visat att man inte behöver vinna TV-program för att bli en Idol, hon har släppt 2 album, vunnit 2 Rockbjörnar och tillsammans med Miss Li spelat in en låt till Ipod nano-reklamen. Videon regisseras av Jerker Josefsson som även gjort videor till Anna Ternheim, Pain, Hardcore Superstar och Neverstore.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2686/6118-amanda-jenssen-happyland

Timbuktu – Välj Mej
Regi av Daniel Wirtberg & Jonas Rudström Timbuktu är idag så pass folklig att han har sitt eget Radio OCH TV-program i Public Service, samtidigt som han kämpar på med de produktionerna så hittar man honom på scen med Promoe, Andreas Grega och Damn! och nya skivor hamnar på skivhyllorna titt som tätt. Senaste skivan hette ”En High 5 & 1 Falafel” och kom ut 2008. Videon regisseras av Daniel Wirtberg och Jonas Rudström som gjort videor åt Detektivbyrån, Tingsek och Miike Snow. Duon har nyligen även fått med en kortfilm i filmfestivalen Manhattan Short, det blir festivalens första svenska bidrag någonsin och filmen ”Kärleksbarn” kommer visas i 173 städer över fem kontinenter.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2682/6114-timbuktu-v-lj-mej

The Sound Of Arrows – Into The Clouds
Regi av The Sound Of Arrows & Mattias Johansson The Sound Of Arrows är namnet som Stefan Storm och Oskar Gullstrand använder sig av när de spottar ur sig den ena trallvänliga pop-melodin efter den andra. Danger! heter debut-EPn som kom förra året och gjorde att folk runt omkring i det svenska musiklandskapet började höja på ögonbrynen. Videon regisseras av The Sound Of Arrows tillsammans med Mattias Johansson som tidigare gjort videor för Andreas Mattsson, Le Sport samt Familjen. The Sound Of Arrows låg även bakom mini-videon till deras singel M.A.G.I.C.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2678/6110-the-sound-of-arrows-into-the-clouds

Taken By Trees – My Boys
Regi av Marcus Söderlund
Victoria Bergsman vinkade adjö till popgruppen The Concretes för 3 år sedan och satsade istället på soloprojektet Taken By Trees och det var knappast ett dåligt drag från Victorias sida. Tidigare i år kom Taken By Trees andra studioalbum ut i skivhyllorna, skivan som döpts till ”East Of Eden” är inspelad i Pakistan med hjälp av lokala spelmän. ”My Boys” är avskalad version av Animal Collectives hit ”My Girls”. Videon regisseras av Marcus Söderlund som spottat ut sig högkvalitetsvideor sedan starten 2006. Han har gjort videor för svenska popeliten och ligger bakom videor som The Though Alliance ”Silly Crimes” och ”New Violence”, Jens Lekmans ”Sipping On Sweet Nectar samt grammisnominerade Sahara Hotnights ”In Private”. Marcus är i år även nominerad med videorna till Air France ”No Excuses” och Jenny Wilson ”Like A Fading Rainbow”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2674/6106-taken-by-trees-my-boys

Promoe – Mammas Gata
Regi av Magnus Härdner
2009 har varit ett intensivt år för Promoe. Han släppte sitt fjärde soloalbum ”Kråksången”, gjorde en vårturné genom Sverige, spelade på Hultsfredsfestivalen, Peace & Love, Siesta, Typ En Festival, Pretzeltown Festival under sommaren och har precis betat av en höstturné. Som om inte det var nog så spelade han och polarna i Looptroop Rockers på Putte i Parken. Så går det om man släpper en video som får mer än 1,3 miljoner visningar på youtube… Videon regisseras av Magnus Härdner från regissörgruppen Kamisol. Magnus är även nominerad för videon till Promoes ”Svennebanan”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2662/6094-promoe-mammas-gata

Promoe – Svennebanan
Regi av Magnus Härdner
2009 har varit ett intensivt år för Promoe. Han släppte sitt fjärde soloalbum ”Kråksången”, gjorde en vårturné genom Sverige, spelade på Hultsfredsfestivalen, Peace & Love, Siesta, Typ En Festival, Pretzeltown Festival under sommaren och har precis betat av en höstturné. Som om inte det var nog så spelade han och polarna i Looptroop Rockers på Putte i Parken. Så går det om man släpper en video som får mer än 1,3 miljoner visningar på youtube… Videon regisseras av Magnus Härdner från regissörgruppen Kamisol. Magnus är även nominerad för videon till Promoes video till ”Mammas Gata”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2654/6086-promoe-svennebanan

Peter, Bjorn and John – It Don’t Move Me
Regi av Andreas och Filip Nilsson Trion som fick hela svenska befolkningen att vissla för några somrar sedan gjorde bejublad comeback då de i våras släppte skivan ”Living Thing” och turnerade som förband till Depeche Mode, lirade på Amerikanska musikfestivaler som Lollapalooza och SXSW men hann även med att spela för hemmapubliken på en regnig hultsfredsfestival. Videon regisseras av Filip Nilsson som även är nominerad för hans arbete med El Perro Del Mars video ”Change Of Heart”. Filip har arbetat med Peter, Bjorn and John tidigare då han regisserade videon till deras ”Nothing To Worry About”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2650/6082-peter-bjorn-and-john-it-don-t-move-me

Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me
Regi av Maceo Frost
Pato Pooh eller Eugenio Patricio Silva Munizaga som mannen bakom Pato Pooh heter har börjat få fart under fötterna efter att hans ”street album” ”The I Work Hard Chronicles” släpptes tidigare i år. Fler än 300 000 har spanat in videon ”Follow Me” på youtube som självaste Chamillionaire bloggar om och nästa år beräknas första studioalbumet ”SwaydishVillageAlley” komma. Videon regisseras av Maceo Frost som även har regisserat videorna ”Hip Hop” till Ken Ring och ”Pusherman” till Lazee.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2646/6078-pato-pooh-feat-adam-tensta-follow-me

Jenny Wilson – Like A Fading Rainbow
Regi av Marcus Söderlund
I februari 2009 släppte Jenny Wilson sin första skiva på det egna bolaget ”Gold Medal Recordings”. Skivan döptes till ”Hardships” och blev snabbt hyllad till höjderna av recensenter runt om i avlånga Sverige. Jenny ägnade sommaren 2009 till att åka land och rike runt och spela på festivaler som Arvika, Hultsfred, Popaganda, Where The Action Is och Way Out West. Videon regisseras av Marcus Söderlund som spottat ut sig högkvalitetsvideor sedan starten 2006. Han har gjort videor för svenska popeliten och ligger bakom videor som The Though Alliance ”Silly Crimes” och ”New Violence”, Jens Lekmans ”Sipping On Sweet Nectar samt grammisnominerade Sahara Hotnights ”In Private”. Marcus är i år även nominerad med videorna till Air France ”No Excuses” och Taken By Trees ”My Boys”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2642/6074-jenny-wilson-like-a-fading-rainbow

Fever Ray – When I Grow Up
Regi av Martin de Thurrah
Fever Ray släppte i början av 2009 sitt debutalbum ”Fever Ray” och gladde hela svenska folket som väntat på mystisk och surrealistisk electronica sedan The Knifes Silent Shouts. Karin Dreijers soloprojekt fick alla att snacka om henne liveframträdande som involverade masker, golvlampor och laser, laser och åter laser. Videon regisseras av Martin de Thurrah som tidigare imponerat inom musikvideovärlden med sina videor till Mew, Editors, Carpark North och Röyksopp.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2638/6070-fever-ray-when-i-grow-up

Elin Lanto – Love Made Me Stupid
Regi av Robinovich
Elin Lanto slog igenom 2005 med debutalbumet ”One” som klamrade sig fast på svenska försäljningslistan i 15 veckor. Elin deltog i melodifestivalen 2007 med låten ”Money” det året klarade hon sig inte hela vägen till finalen men hon kanske har bättre tur i år då hon tävlar med låten ”Doctor, Doctor”. Videon regisseras av Robinovich som förra året var nominerade till MTV priset för bästa video då de tävlade med Firefox AKs ”Winter Rose”. De har tidigare gjort videor åt Hello Saferide, Britta Persson, Christian Kjellvander och Looptroop.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2634/6066-elin-lanto-love-made-me-stupid

El Perro Del Mar – Change Of Heart
Regi av Filip Nilsson
Efter debuten med albumet ”Look! It’s El Perro del Mar” från 2005 så har El Perro Del Mar (som betyder ”Hunden från Havet” på spanska) växt sig till ett välkänt namn på Svenska musikhimlen. El Perro Del Mar består av Sara Assbrings och i år kom hennes 3:e studioalbum ”Love Is Not Pop” ut och den har omfamnats varmt av svenska kritiker och publik. Videon regisseras av Filip Nilsson som fick idén till videon efter att ha sett The Golden Power i Paris. The Golden Power är de guldmålade männen som balanserar varandra i till synes omöjliga positioner, Filip kände direkt symetrin mellan showen och El Perro Del Mars musik.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2630/6062-el-perro-del-mar-change-of-heart

BWO – Right Here Right Now
Regi av Josef Andersson
Att på 6 år krama ur sig 17 singlar är inte lite imponerande och en bedrift som inte många skulle klara av men så är ju inte BWO vilket band som helst. BWO har ställt upp i melodifestivalen 4 gånger, vunnit grammis för bästa popgrupp, fått rockbjörnen för Årets Bästa Grupp 2 år i rad och belönats med Nickelodeons Kids Choice Awards för Årets Svenska Grupp. Videon regisseras av Josef Andersson från regissörgruppen Kamisol. Josef har tidigare bland annat gjort videor till Backyard Babies och Timbuktu.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2626/6058-bwo-right-here-right-now

Bob Hund – Bli Aldrig Som Oss Bli Värre!
Regi av Johan Söderberg
Bob Hund har regerat, domderat och inspirerat svenska musikklimatet sedan början av 90-talet. De har piskat fram klassiker i samma takt som Thomas Öberg piskat fram oslagbara textrader på bred skånska. Bandet har släppt 6 studioalbum, fått priser för bästa liveband, bästa scenpersonlighet, och belönats med en grammis för Årets Rockgrupp. Videon regisseras av Johan Söderberg som jobbar med storheter som Madonna, U2, Robbie Williams, Kylie Minogue och Beyoncé. Johans video till Familjens ”Det Snurrar i Min Skalle” belönades 2008 med MTV priset för bästa video.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2622/6054-bob-hund-bli-aldrig-som-oss-bli-v-rre-

Air France – No Excuses
Regi av Marcus Söderlund
Air France är en göteborgsduo bestående av Joel Karlsson och Henrik Markstedt. Debut EPn ‘On Trade Winds’ kom 2006 och med låtar som ”Beach Party”, ”Karibien”, ”Collapsing At Your Doorstep” och ”No Excuses” har de bjudit sverige på värmande toner som sneglar söderut. Videon regisseras av Marcus Söderlund som spottat ut sig högkvalitetsvideor sedan starten 2006. Han har gjort videor för svenska popeliten och ligger bakom videor som The Though Alliance ”Silly Crimes” och ”New Violence”, Jens Lekmans ”Sipping On Sweet Nectar samt grammisnominerade Sahara Hotnights ”In Private”. Marcus är i år även nominerad med videorna till Jenny Wilsons ”Like A Fading Rainbow” och Taken By Trees ”My Boys”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2618/6050-air-france-no-excuses

Adam Tensta, Eboi, Infinite Mass – Area Turns Red 09
Regi av Marcus Lundin
1994 släppte Infinite Mass singeln Area Turns Red som ett svar på den tidens rasism. Även om vi idag, 15 år senare, ser ett förändrat samhälle så är fortfarande mycket sig likt och därför har Infinite Mass kallat in _Eboi och Adam Tensta som hjälp i låten Area Turns Red 09. Videon regisseras av Marcus Lundin som varit nominerad till MTV priset för bästa video tidigare år med videorna ”My Cool” och ”Dopeboy” med Adam Tensta samt ”Breathing Your Love” med Darin feat. Kat Deluna.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2614/6046-adam-tensta-eboi-infinite-mass-area-turns-red-09

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Adiam Dymott – Miss You

Regi av Senay & Kolacz
Den 18 januari gjorde Adiam Dymott sitt första liveframträdande… i direktsänd TV på P3 Guldgalan tillsammans med musiker som Thomas Rusiak, Harri Mänty, Mattias Bärjed! Sen gick det väldigt fort och singeln ”Miss You*” spred sig som en löpeld i svenska radio och TV-kanaler. Under 2009 har hennes namn prytt ett gäng festivalaffischer och hon har släppt sitt självbetitlade debutalbum ”Adiam Dymott”. Videon regisseras av Senay & Kolacz – radarparet som kammade hem MTV priset för bästa video 2008 för deras video till They Live By Nights ”Catching Up”. De ligger även bakom videon till Adiam Dymotts andra singel ”Pizza”.
http://www.grammis.mtv.se/videos/2530/5770-adiam-dymott-miss-you

8 december, 2009

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Stefan skriver:

    Ni glömde denna:

    http://www.youtube.com/watch?v=26qRm0276zg

    Men den får väl säkert ett hedersomnämnande för bästa amatörvideo, gjord av en 13åring i Arjeplog…. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *