Bilder och tal från utdelningen av Stora Kulturbloggpriset

Kulturbloggpriset_2975

Fyra kulturbloggar delade på sex priser
när vi i lördags, 5 december, hade prisutdelning aV Stora Kulturbloggpriset.
Det blev en oerhört lyckad tillställning, alla som kom fyllde mer än väl lokalen: Lejonkulans foajé på Dramaten och prisutdelaren Leif Pargrotsky delade ut priser så det kändes högtidligt.
Artisterna som uppträdde gjorde en enorm insats trots att vi som arrangerade inte var vana vid att fixa musikevenemang och hade inte ens ordnat med backstageutrymme eller med ljudtekniker.

Här är det inledningstal jag höll:

Enligt wikipedia kommer ordet kultur från latin cultura, av cultus, som betyd odling:
Jag läser ur Wikipedia:

Kultur har främst två betydelser; andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster; i vardagligt tal är den första betydelsen den vanligare. Ordet kultur kommer från latinets, cultura av cultus, som betyder odling, och som etymologiskt hör samman med ordet kult. I sin ursprungliga betydelse förekommer det i till exempel bakteriekultur.

Kultur kan definieras som alla livsmönster, inklusive språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats ”levnadssättet hos ett helt samhälle”. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna. Kultur refererar ofta till en universell mänsklig kapacitet för att klassificera och kommunicera erfarenheter materiellt och symboliskt. Den höga kulturella förmågan har länge betraktats som en definierande egenskap hos människan.

För mig är kultur det som ger livet mening: musik, film, litteratur, bilder, spel ..
De olika arterna av kultur har gemensamt att de på olika sätt bearbetar de existensiella frågorna, frågor om livets mening, om hur vi lever tillsammans och hurdana vi är mot oss själva och mot varandra.

Jag startade Kulturbloggen för att på olika sätt blogga om kultur. För mig är kultur både nöje och politik, det är finkultur, det är ofinkultur, det är …
Ja det kan vara kulturekonomi, det kan vara science fiction, det kan vara serier, det kan vara tv, det kan vara stationsvakters funderingar.

Det finns en mängd bra kulturbloggar där ute i cybervärlden.
För att fästa uppmärksamheten på dem instiftade jag Stora Kulturbloggpriset förra året tillsammans med Jonas på Bloggtidningen och Thord Daniel på Pakten, ett nätverk för kultur- och nöjesbloggar.

Vi fick redan första året en sponsor, IT-företaget Stix.to, som gjorde att vi redan första året har en liten prissumma till de vinnande bloggarna.

I år har det vuxit, vi har fått fler sponsorer:
Dramaten
DIK – facket för akademiker inom kultur och kommunikation
Brombergs bokförlag
Socialdemokraterna
Bilda förlag
Twingly

fuchsia

Och vi har artister som ställer upp helt utan ersättning för att utdelningen verkligen ska bli en kulturträff.
Anna Hamilton
Fuchsia
Staffan Hellstrand
Sulo

Vi har en prisutdelare av rang, tidigare kulturministern Leif Pagrotsky.

Innan vi börjar prisutdelningarna vill jag först gratulera alla nominerade kulturbloggarna.
Att bli nominerad är en utmärkelse.
Att bli nominerad är den stora vinsten.
Bland hundratals kulturbloggar blev dessa tjugo nominerade.

Så här har vägen fram till utdelningen och korandet av vinnarna gått till:
Först fick bloggintresserade personer komma med förslag på nomineringar.
Juryn, som består av oss tre som startade Stora Kulturbloggpriset, plus personer från bloggar som vann förra året, fick sedan rösta fram finalisterna.
Fem bloggar i fyra kateorier: musik, film- och tv-bloggar, bokbloggar och övriga kulturbloggar. Två från varje kategori är dessutom nominerad i öppna klassen: Kulturbloggarnas Kulturblogg.

Sedan var det dags för omröstningen.
Folket fick rösta.
Samtidigt fick jurymedlemmarna rösta.

Ingen av dessa två makter har hela makten.

Och nu är det alltså snart dags att öppna de gyllene kuverten och se vilka bloggar som vunnit Stora Kulturbloggpriset.

Jo, det finns ett pris till.
Ett specialpris som Kulturbloggen.com instiftat i år.
Jag vill från Kulturbloggens sida ge en särskild blogg bland de nominerade ett specialpris, för att den bloggen gör en extra bra insats i kultursfären.

Men först:
Anna Hamilton ska spela och sjunga.
Berätta lite om dig själv.

Här är några av de många bilderna som Anders Löwdin tog.
Kulturbloggpriset_2973
Kulturbloggpriset_2975
Kulturbloggpriset_2977
Kulturbloggpriset_2982
Kulturbloggpriset_3002
Kulturbloggpriset_3016
Kulturbloggpriset_3027

Här kan du läsa om vilka som vann.
Här finns alla nominerade.

Läs även andra bloggares åsikter om

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 december, 2009

Det här inlägget har 8 kommentarer.

  1. […] Stora Kulturbloggpriset har delats ut. Läs Rosemaris post om saken – jag var där en snabb vända, dyker kanske upp en bild eller tre på Flickr senare. […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Rosemari Södergren and Anna Lindvall, Brombergs Bokförlag. Brombergs Bokförlag said: Trevlig afton på Dramaten i lördags då Stora Kulturbloggpriset delades ut. Läs mer på Kulturbloggen: http://kulturbloggen.com/?p=15533 […]

  3. […] antal ABC-klubbare var närvarande när Stora Kulurbloggpriset delades ut Lördag 2009-12-05. Jonas Andersson direktbloggade på sin blogg Kattk.org och sände […]

  4. Småplock skriver:

    […] Stora Kulturbloggpriset har delats ut. Läs Rosemaris post om saken – jag var där en snabb vända, dyker kanske upp en bild eller tre på Flickr senare. […]

  5. […] Jag tycker också om när olika kulturer blandas. Som det som händer på Dramaten nu där rockband och indieband får komma och spela, där Killinggänget får uppträda (fast den föreställningen inte är så bra) – och där Kulturbloggen fick komma in i en lokal och hålla utdelningen av Stora Kulturbloggpriset. […]

  6. […] Kulturbloggpriset 2010. Det är tredje året vi arrangerar Stora Kulturbloggpriset. Förra året skedde prisutdelningen i Lejonkulan på Dramaten och popbandet Fuchsia och Staffan Hellstrand och Sulo och Anna Hamilton spelade och […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *