Filmrecension: Lucky – en storslagen film utan stora åthävor

Lucky
Betyg 4
Svensk biopremiär 27 oktober 2017

En film för den som älskar att tänka och känna själv, en film där det mesta som berättas och sägs är det som sakta bubblar under ytan. En storslagen film utan stora åthävor.

En måste-film för alla fans av Harry Dean Stanton och också en liten tröst för alla som saknar att se ett nytt avsnitt av Twin Peaks – The Return varje måndag. När nu alla avsnitt sänts är det säkert flera som blir glada av chansen att se egensinniga David Lynch som bär upp en av de större birollerna i detta drama som är en hyllning till åldrade människor och Harry Dean Stanton i synnerhet.

Harry Dean Stanton spelar Lucky, en 90-årig kedjerökande ateist som bor i en avskilda liten ökenstad, omgiven av en mängd märkliga karaktärer. Han är fräsch för sin ålder. Han går lite som en gammal man men annars är han riktigt pigg. Han gör ett par yoga-övningar varje morgon och dagarna går oftast i samma spår: han går till livsmedelsbutiken och köper mjölk och sedan tittar han på frågesport på tv innan det blir kväll och han beger sig till sin lokala pub för att beställa in en Bloody Mary och gagga med de andra originalen.

Lucky har överlevt alla sina samtida vänner och börjar reflektera över vad som är meningen med livet. I pressmeddelandet uttrycks det så här: Efter att ha överlevt alla sina samtida vänner befinner sig den oerhört självständiga Lucky vid ett av livets vägskäl och beger sig ut på en andlig resa för att hitta sig själv och uppnå det ouppnåeliga: upplysning.

Filmen är den välkända skådespelaren John Carroll Lynchs regidebut. Han har sagt att för honom är Lucky både ett kärleksbrev till HARRY DEAN STANTONs karriär och en meditation kring dödlighet, ensamhet, andlighet och mänsklig samvaro.

En underbar filosofisk film som flyter och porlar fram som en mjuk bäck och med vemodig bluesig musik. En film att både bli melankolisk och lugn av – en film att le varmt tillsammans med.

I den övriga skådespelarlistan ser vi bland andra DAVID LYNCH, TOM SKERRITT (Alien, Top Gun) och ED BEGLY JR (Better Call Saul). Regissören själv är känd för sina roller i bland annat Shutter Island och nu senast i serierna American Horror Story och The Americans.

24 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *