Release: Toni Holgersson – Nordic Noir

Skribent:

IMG_7805

Artist: Toni Holgersson
Titel: Nordic Noir
Betyg: 5

Det blir atmosfär att ha release i en skivaffär, lite av hyllning dem som håller ut och erbjuder musik till alla. Där bland vinyl och CD fick vi höra några låtar ur Toni Holgerssons nya skiva ”Nordic Noir”. En skiva där vännen, Charlie Engstrand står för alla texter och merparten av musiken, men där Tonis känsliga röst förvaltar det så varsamt men ändå personligt, och där Dante Kinnunen som producent gjort en kombination som blir svår att slå. Lyssna och njut så förstår ni.

Det finns något mellan Toni och Charlie, ett gemensamt mörker men också bitsk humor och kärlek. Respekten mellan dem är tydlig men inte undfallande.

”Nordic Noir” är avsutningen i en triologi som inleddes med ”Ibland kallar jag det kärlek” (2010) ”Sentimemtalsjukhuset” (2012). Sonen, Daniel Kinnunen har varit delaktig i alla tre skivorna och det vilar trygghet och förtroende, något som kanske bara uppstår när man känner varandra innan och utan.

Tänkte, när jag hörde Toni sjunga akustiskt på Pet Sound, att det är något speciellt med det avskalade där vi måste lyssna lite extra. Samtidigt som skivan är så vacker, instrumentalt, nästan vaggande, ni vet så man bara vill falla in i sin bubbla.

Charlie och Toni sjöng ”Två träd” tillsammans och det kom nog en tår i ögonvrån då, två så olika röster men ändå så nära och lika. Och en text som bara ger och ger.

Charlie Engstrand tillhör en av mina stora favoriter, få utanför den trängre kretsen känner till honom, Toni Holgersson vet vilken skatt han förvaltar och Charlie säger att ingen kan göra hans texter som Toni.

”Nordic Noir” är en skiva, nej inte en skiva, det är en berättelse som stiger in i våra hjärtan och där vi vill höra den igen och igen.

Det är en skiva som kommer att leva idag och i morgon och det blir svårt för någon att nå upp den nivån. Toni Holgersson saknar motstycke i svenskt musikliv, trots motgångar, egna krig, reser han sig, krigaren och bara är Toni och släpper årets album.

Mina favoritspår: En Skorstensblick, Lampor och Mikrofoner, Öppet Brev, Två Träd

26 augusti, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *