Den stora efterfesten
Dramalabbet, Stockholm
Premiär den 3 februari 2012
Dramalabbets scen är fylld av fyrkantiga burar. På golvet ligger Gertrude (Kudzai Chimbaira) och sover när Mirjam (Sannamari Patjas) kommer tillbaka från en sväng ut i kylrummet. Mirjam blir upprörd över att Gertrude låtit de andra som arbetar i köket gå hem för kvällen. Nu är de bara de två kvinnorna som måste stanna kvar och städa upp efter den stora festen.
I bakgrunden hörs festsorlet. Där ute festar alla de betydelsefulla; politikerna, affärsmännen, kändisarna. Under kvinnornas samtal i köket får vi glimtar från deras oglamorösa liv. Gertrude, som läser svenska för invandrare och har en astmasjuk son som väntar på henne därhemma, läser i migrationsverkets broschyrer där hon uppmanas att samarbeta. Mirjam kommer från Finland och har ett äktenskap med en alkoholist bakom sig. Den kända sångerskan Judit (Ann-Charlotte Franzén), som får scenskräck och lämnar festen, dyker också upp i köket.
Den stora efterfesten handlar om den nya underklassen – de som diskar rent och städar undan efter dem som klättrar på framgångsstegen. Klasskamp är ett tema som är hett just nu, med överklassafari till Solsidan och uppmärksammade romaner med klasstema, som Tomas Bannerheds Korparna och Susanna Alakoskis Svinalängorna. Klasskampstanken bygger på att det alltid är någon måste betala för den ekonomiska framgången. När tårtan är uppäten och Mirjam och Gertrud tror att festen äntligen är slut och de ska få gå hem fortsätter efterfesten. Snart övergår festsorlet till krigsljud.
Den unga prisbelönta pjäsförfattaren Johanna Emanuelsson säger i programmet:
Det handlar inte om själva festen. Det handlar om efterfesten, om det som följer när festen är över och resurserna börjar ta slut. Någon måste alltid städa upp, och för det mesta är det kvinnorna. Den stora frågan är om vi kommer att hinna förändra något, innan resurserna oåterkalleligen är slut.
Den stora efterfesten ger en tydlig bild av detta, både i lokalt och globalt perspektiv. Lika mycket som pjäsen visar på ojämlikhet mellan olika samhällsklasser visar den på obalansen mellan rika och fattiga delar av världen. Och kanske också mellan dagens generationer och de kommande. Festen är över, naturtillgångarna börjar tryta, men vi fortsätter att festa. Vem är det som får betala?
Samtidigt får vi lära känna tre kvinnor, som alla på ett personligt sätt drabbas av den stora efterfesten. Sannamari Patjas som den karga Mirjam, Kudzai Chimbaira som den uttrycksfulla Gertrude och Ann-Charlotte Franzén som den neurotiska Judit presenterar den mänskliga sidan av de samhälleliga problemen. Något som de gör med humor och värme för sina rollpersoner.
Foto: José Figueroa
Läs mer på Dramalabbet, Integrationsteatern och i Teatermagasinet.
Läs även andra bloggares åsikter om Dramalabbet, integrationsteatern, Johanna Emanuelsson, klasskamp