WiMP är en musiktjänst av samma slag som Spotify. Den finns redan i Danmark och Norge. 3 mars lanseras den i Sverige.
Kulturbloggen har testat den ett tag, i en betaversion. Fast så mycket beta är det ju inte eftersom den redan finns i Norge och Danmark. I Danmark finns den utan konkurrens av Spotify. I Norge konkurrerar WiMP med Spotify och de två är ganska jämnstora, sade representanter från WiMP när jag träffade dem.
WiMP satsar något mer på redaktionellt innehåll. Det betyder till exempel att mer musik syns när du öppnar programmet. WiMP satsar också på att ta fram en del material exklusivt för WiMP. När Robyn var på turné USA spelade hon in en del direkt för WiMP.
Jag uppskattar WiMP för dessa redaktionella stil. När jag öppnar Spotify är all musik som syns där som ny för mig jazz och RnB, musik som jag aldrig lyssnar på nästan. När jag öppnar WiMP ser jag direkt albumen med Me and my army, Carl Norén och Drive By-truckers. Trots att WiMP inte har mina personuppgifter och jag är nu användare lyckas de bättre med att presentera det jag vill lyssna på.
Undrar varför Spotify misslyckas så katastrofalt med detta? Kan det vara så att Spotify har ett sätt att räkna ut vad användaren vill lyssna på som mer går efter min ålder än vad jag tidigare lyssnat på hos dem?
Mitt tips är att det finns plats på marknaden för både WiMP och Spotify. Hos WiMP finns inga gratisversioner, det är en betaltjänst rakt av. Förutom i inledningsskedet då alla som anmäler sitt intresse vid lanseringen ska få testa i 30 dagar fritt.
WiMP finns för mobilen också, i varje fall i iPhone. Den ska fungera i HTC också, men vi har inte lyckats få igång den i vår HTC.
Jag tror att de ungdomar som har Spotify för att det är gratis knappast byter till en betaltjänst, men de som nu har Spotify Premium och alltså redan betalar, kan tänka sig att byta.
Ganska avgörande för hur det ska gå för dessa två tjänster är förstås om någon av dem lanseras på de amerikanska marknaden. Spotify lär vara närmast en sådan lansering.
Spotify är nära att få in över en halv miljard kronor i nytt riskkapital i och med att ryska Digital Sky Technologies Global (DST) sägs vara intresserade av den svenska musiktjänsten.
Om investeringen går igenom värderas hela företaget till 6,4 miljarder kronor enligt Financial Times. Pengarna ska hjälpa den svenska företaget att utmana Apples iTunes och etablerar nya tjänster säger personer med god insyn i företagets strategier till FT.
Här ett pressmeddelande från WiMP:
Om sju dagar öppnas Sveriges nya musiktjänst WiMP för alla svenska användare och idag börjar nedräkningen på www.wimpmusic.se. Användare kan redan nu registrera sig och bli först med att prova WiMP gratis i 30 dagar. Genom ett exklusivt samarbete kan Telenors kunder teckna sig redan idag.
WiMP är en musiktjänst som sätter artisterna och musiken i centrum, satsar stenhårt på att vara bäst på skandinavisk musik, först med nyheter och lätt att använda.
När WiMP slår upp dörren den 3 mars kan alla som registrerar sig prova på tjänsten gratis i 30 dagar. Aspiros distributionspartner Telenor erbjuder dessutom sina kunder att testa WiMP utan kostnad i 60 dagar.”Med WiMP får du hjälp att snabbt och lätt hitta rätt bland de miljoner av låtar som finns tillgängliga i vårt musikarkiv. WiMP är dessutom specialanpassad för den svenska marknaden, så att den återspeglar vad som händer i Sverige och vilken musik svenska lyssnare är intresserade av. Vi är oerhört glada att kunna erbjuda WiMP till alla svenskar, norrmän och danskar,” säger Gunnar Sellæg, VD i Aspiro.
WiMP skiljer sig från andra musikstreamingtjänster genom sin starka redaktionella profil, där en svensk lokalredaktion väljer ut och rekommenderar låtar, album och artister samt sätter ihop roliga och relevanta spellistor. WiMP samarbetar också med artister för att erbjuda specialversioner och exklusiva låtar för sina användare. Med smarta funktioner hjälper WiMP till att hitta rätt, och inspirerar till att upptäcka såväl gamla som nya favoriter. Med WiMP blir musik roligt igen!
WiMP är en betaltjänst som kostar 99 kronor i månaden. Genom en ren betalningsmodell bidrar WiMP med intäkter till artister, skivbolag och rättighetshavare så att en bärkraftig musikindustri skapas. På så sätt säkerställs att alla WiMPs användare alltid kommer att ha all världens musik tillgänglig.
Läs även andra bloggares åsikter om WiMP, Spotify, teknik, streaming
What is a WiMP?