Vad gör man om länsrätten beslutat att ett bygglov inte är giltigt, och stoppat bygget? Ja, man tar ett nytt bygglovsbeslut! Detta avser moderaterna att göra i Sollentuna i nästa vecka. På så sätt har man tänkt komma undan länsrättens dom. Beslutet gäller en ombyggnation av en kulturfastighet till skola: Rådan i Silverdal, en fastighet som ägs av Skanska och ska drivas av Futuraskolan AB.
Med anledning av denna kreativa laganvändning så erinrar jag mig några händelser under de gångna åren här i Sollentuna.
Moderaterna införde flexibel skolstart i Sollentuna trots att det inte var lagligt. Regeringen och Skolverket sade nej men Sollentuna kommun, som prövat det här i två år, fortsatte och trotsade lagen.
Moderaterna i Sollentuna införde också en egen variant av kommunalt vårdnadsbidrag som stoppades i länsrätten för att den var olaglig. Ordföranden i nämnden, Maria Stockhaus (M) sade till DN: ”Det här är politik. Den som vill genomföra en stor förändring mot etablissemangets vilja måste göra så här”.
I en debatt i kommunfullmäktige menade Torbjörn Rosdahl (M), kommunstyrelsens ordförande att moderaterna alltid har utmanat dumma lagar och regler. Hur stort är utrymmet för medborgarna att utmana dumma lagar och regler? Eller för eleverna i skolan? Är det en rätt som bara är förbehållet moderata politiker?
2008 sålde kommunens borgerliga majoritet Norrvikens och Stallets skolor till enskilda utförare som hade bildat friskolor, en så kallad avknoppning. Detta var efter att gymnasieskolan Tibble i Täby sålts och avknoppning mer eller mindre blivit olagligt. I betalningsvillkoren ingick att kommunen lånade ut pengar till köparen, dvs. agerade bank. Besluten blev överklagade och de beslut som gällde betalningsvillkoren visade sig strida mot kommunallagen. Se Wanngård beskriva detta här.
Nu, i augusti 2010, är det alltså dags igen. Ett friskolebolag har bråttom – deras tillstånd att starta gäller bara om skolan startar nu i höst. Skanska vill hyra ut byggnaden. För tydlighetens skull: detta är en friskola som hyr lokal av en privat ägare, Skanska, på Skanskas mark. Kommunen har inte ett dugg med driften av skolan att göra. Då sammankallar moderaterna till ett nytt möte med miljö- och byggnadsnämnden för att besluta om ett nytt bygglov. Kommunens jurister är inkopplade. Allt i syfte att ”skolan ska komma igång”. Brådskan beror inte på Sollentuna kommuns behov av skolor, då alla barn i kommunen hade valt och fått skolplats vid sommarlovets början.
Varför anstränger sig moderaterna så för att få detta i hamn att man är beredd att kringgå länsrättens beslut? Vilka intressen har moderaterna av att denna affär går i lås?
Jag har tidigare skrivit om detta i flera inlägg här, här och här om lokalen, transporterna och säkerheten.
Anna Vikström (S), lokalpolitiker i Sollentuna och riksdagskandidat www.annavikstrom.com
Läs även andra bloggares åsikter om Sollentuna
Futuraskolan finns i Gåshaga på Lidingö. Marie Burman är skolchef för Futuraskolan AB. Här finns en sida för föräldrarna till barnen i Futurskolan http://www.futuraskolansforaldrar.com/ . Cibenon är ägare till Futuraskolan AB. Fredrik Börjesson är VD för Cibenon.