Min mormors miljoner
Betyg 4
Svensk biopremiär 10 januari 2025
Regi Pat Boonnitipat
I rollerna Pongsatorn Jongwilak, Putthipong Assaratanakul, Sanya Kunakorn, Sarinrat Thomas, Usha Seamkhum
Originaltitel Lahn mah
En ny oemotståndlig världsstjärna har stigit fram: Putthipong Assaratanakul som spelar huvudpersonen M är helt fantastisk. Vi kommer att få se honom i många filmer framöver. Han är så charmig. Tillsammans med Usha Seamkhum som spelar hans mormor Mengju bildar han ett enastående filmpar i denna varma film om sorg, om relationer, om livet och vänskap över generationer.
M är en ung man i Thailand, en kines-thailändare, kallar han sig. Han och hans släkt har kinesiskt ursprung och firar olika kinesiska högtider och traditioner, som kinesiskt nyår till exempel. M hoppade av skolan för att bli live-gamer, det vill säga att han spelar tv-spel med publik online. Det går inte så jättebra. Han tjänar inte de stora pengarna som han drömmer om. En vän till honom som också är hans kusin heter Mui (spelas av Tontawan Tantivejakul). Hon är sjuksköterska men istället för att ta arbete på ett sjukhus sköter hon om sin farfar som är gammal och sjuk. När farfadern dör ärver hon hans hus som hon kan sälja för en stor summa pengar.
Mui inspirerar M. När Ms mormor blir sjuk i svår cancer tar han vara på chansen att flytta in till sin mormor och ta hand om henne, men förhoppningen att han ska få ärva hennes hus. Nu visar det sig att M inte är ensam om att ha den idén, att kämpa för att bli arvtagare. Hans mamma har två bröder som också vill ha en stor del av kakan.
Vi får en inblick i det thailändska samhället både när det gäller lagar för arv och hur behandling med cellgift mot cancer kan gå till. M följer med sin mormor till hennes cellgiftsbehandlingar. Det är dyrt att få den behandlingen, där ser vi en stor skillnad mot svensk sjukvård där alla som blir cancersjuka har rätt till den behandlingen utan kostnad. En stark och berörande bild är när M och hans mormor kommer till sjukhuset för behandlingen. Där vimlar av människor som ska ha behandling och de måste köa. Köandet går till så att var och en som vill en plats i kön ställer sina skor i kön. Så där ringlar sig en lång rad med skor på golvet.
Filmen skildrar människor som de är och även om det är annat land med en annan kultur är i Sverige kan vi nog alla känna igen oss och andra i karaktärernas beteenden. Mormodern har ett jobbigt val att göra: vem ska hon låta ärva hennes hus? Ska det barn som mest förtjänar det få huset eller den som mest behöver det? Vem ömmar hennes hjärta mest för?
Min mormors miljoner är en stark film som känns i hjärtat och som jag hoppas många ser.
Svenska riksdagen borde se denna film och dokumentären Human Forever så politiker kan göra något för att förändra diskrimineringen av äldre som är så utspridd i Sverige.
Att Sverige är ett av världens mest åldersdiskriminerande länder är väl ett faktum. Då syftar jag på att äldre föraktas på många olika sätt. Jag tänker på en duktig journalistkollega som precis fyllt 40 år och som hade varit vikarie i elva månader på tidningen Expressen och rent ut fick veta av den ansvarige för anställningar att hen var mycket duktig men då Expressen inte nyanställer någon som fyllt 40 år kunde hen inte bli fast anställd. Jag har hört många som haft liknande erfarenhet från andra stora redaktioner i Sverige.
Human Forever är en dokumentär som skildrar hur äldre och dementa behandlas världen över. Den berör delvis samma tema som denna film.
Länk till Human Forever