Bonnier som fram till nu har ägt och styrt den svenska debatten har tagit klivet att försöka styra bloggarna. Newsmill är ett väl förpackat sådant försök. Självklart.
Tänk själva: Bonniersägda DN:s debattsida är den debattsida som smäller högst bland pressavdelningarna hos landets opinionsbildande organisationer och föreningar. En presschef som lyckas placera sin arbetsgivares artikel hos DN Debatt har gjort ett bra dagsarbete.
Så har nu regeringen inför en FRA-lag. Vem startade oppositionen mot den? Inte någon artikel på DN Debatt i alla fall.
Det var bloggarna som tillsammans skrev och skrev och länkade till varandra och tryckte på. Sedan vaknade medierna.
Det är lite sorgligt att en del bloggare inte ens inser vad Newsmill är ute efter. Journalisten Dan Josefsson skriver i Aftonbladet om detta och det går inte att säga annat än att han har rätt:
Alltså startar man en sajt som Newsmill. Där försöker man övertala folk att starta bloggar som underavdelningar till Newsmill. Varje dag meddelar sedan Newsmill-redaktörerna vilka ämnen de tycker ska behandlas. Därmed försvagas omedelbart den frihet att skriva om vad som helst som är bloggsfärens själva poäng. Det är teoretiskt fritt fram att hitta på egna ämnen också på Newmill. Men den som levererar något som faller redaktionen på läppen kan räkna med belöning:
”Om du har något unikt att berätta vill vi gärna att du syns och hörs i andra medier. Vi har upparbetade kontakter med TV4 Nyhetsmorgon, God morgon Sverige, P1 Morgon och Studio Ett och hjälper gärna dem att nå dig”.
Så ska den fågelfria bloggsfären tyglas samtidigt som Bonniers åter kopplar greppet om debattagendan.
Fast jag tror inte att Newsmill kommer att riktigt kunna styra bloggsfären. För den är en stor gräsrotsrörelsen – och eftersom de som styr och ställer på Newsmill är traditionella journalister utan någon egen bas i blogggrästrotsrörelsen tror jag inte de kommer att tygla bloggsfären. Men de kommer förstås att bli ett debattsajt av dignitet, men inte något som kan skapa en bloggbävning. För det behövs en sajt som bygger på bloggnätverket.
Några andra bloggare som funderat kring Newsmill: inte riktigt vill inse hur smarta Bonnier är:
Mymlan, Mary och Same, same …
Andra bloggar om: demokrati, debatt, Newsmill, Josefsson, Bonnier
deeped säger
Roande att inse att Reinfeldt och Tolgfors förklaringsmodell mot oliktänkare slagit igenom i vänstern: De som inte är med har inte förstått. Problemet du gör är samma som Dan: du lägger ett gammalt obsolet raster över frågan. Och din slutsats är i slutänden samma som min. Oerhört roande minst sagt.
Rosemari säger
Deeped: Menar du slutraden där jag länkar till några bloggare som mer hyllar Newsmill? Det var menat som att jag är lite förvånad att dessa rutinerade rävar inte alls verkar ifrågasätta vad Bonnier är ute efter. Jag menar: fortfarande är DN-debatt den debattsida alla pressansvariga drömmer om att få sina uppdragsgivares alster publicerade på. Newsmill är liksom en förlängning av DN-debatt, omvandlad till nätsajt.
Jag kunde i och för sig ha bara skrivit att det var några andra bloggare om samma ämne, men jag ville visa att dessa bloggare har kommit till en annan slutsats än jag.
Mary säger
Halloj!
Min erfarenhet av analyser om vad andra tänker är att de oftast är fel. För vi har faktiskt bara vår egen bild av det hela hur gärna vi än vill tro annat..
Kan heller inte se att det är något fel i att Newsmill blir en. förlängning av DN-debatt. Däremot ser jag ingen anledning till att bloggosfären kommer att styras genom Newsmill. Allt är nytt och intressant i början. Tiden visar.
Men som jag skrev. Stora organisationer kan ha glädje v Newsmills upplägg…
deeped säger
Förlängning? Knappast. Förnyelse? Förhoppningsvis. Riktlikare? No way. Och det är minst sagt ignorant att mena att jag skulle bara skriva om att du kritiserat mig och Sofia…
Rosemari säger
Deepid:??? Vad diskuterar vi? Jag vet faktiskt inte vad jag skrivit som du är upprörd över. Kan du förtydliga?
Jag uppdattade Mymlans, Mary och Same, same .. som betydligt mer positiva till Newsmill än vad jag är. Har jag missuppfattat det?
Jag kan ändra och skriva att länkarna går till andra bloggar som tar upp Newsmill, om jag missuppfattat era inlägg. No problems.
Karin S säger
Min tolkning av Newsmill är snarare att Bonniers har fattat att det även finns pengar i den här delen av världen, nätet, bloggarna.
Det började ju faktiskt med att de sjösattte den extremt tråkiga bonnierlyrik.se, som en del av en ”nätsatsning”.
I Newsmill-karusellen finns det ju mycket mer kulor att hämta? Tänk på det antal besök fröknarna Gyllenhammar-Zandén åstadkom?
Jag kan inte se att det är något annat än ekonomiska intressen som styr. Säger jag, som gett ut två romaner på Bonniers.
STYR gör de ju inte i första taget, och vad jag fattar inte så uppenbart heller. Har man makt kan man vara diskret.
Men lockar med fagra löften om ”kanaler” till ”riktiga” media, och därmed pengar gör man ju. Det vill säga, du får inga pengar nu, men kanske en dag, lilla vännen.
Gissa om visan känns igen?
Mary säger
Det är väl överhuvudtaget intressant att vi kan se på det här på olika sätt. Jag gillar Newsmill så som det ser ut idag, en plats bland andra på nätet. Jag vet inte om ni såg min rubrik? Newsmill som ett nytt Sourze. Det är intressant i sig.
Samtidigt är inte Knuff och Bloggportalen optimala ur ett användargränssnittsperspektiv precis. De kommer inte till en direkt precis utan består av en väldig massa ”breakdowns”,
Jag tror att Newsmill har sin plats men den kommer inte att vara den enda. Det finns inget som är det på nätet egentligen, möjligen Google 😉
Ja, jag är nog mer uppskattande av Newsmill än du Rosemari. För övrigt tycker jag att du fått ihop Kulturbloggen jäkligt bra alltså. Vilket drag det har blivit. Kul.
Peter Ingestad säger
Ja Bonners, huuuu. Allt ont kommer verkligen från Bonniers. Kulturvänstern, däremot strålar av rättfärdighet.
Peter Ingestad säger
Obs, reklam! :o) Jag har nyss öppnat ännu en blogg, AUNER ILIAN. Där lägger jag in kopior av mina repliker på andras bloggar som har kommentargranskning. Genom att följa AUNER ILIAN kan man få ett begrepp om dessa bloggars policy. Länk på Lûzgannon.
Jens O säger
Bonniers …. Har inte bevärdigat mig med att läsa DN, eller köpa den ens. Det får duga med enstaka, nedslag på nätet.
Eller andra papperstidningar.
Se bara på vad de nu, håller på att försöka piska upp.
Med mycket kraftiga sliringar, på sanningshalten i innehållet.
SvT: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1239364&lid=puff_1239361&lpos=rubrik
”Efter att polisens förundersökning om Arbogamorden har blivit tillgänglig för allmänheten via fildelningssajten The Pirate Bay ”
Det är en offentlig handling, det är tingsrätten som släppt ut.
Där någon sedan har tillverkat en torrent fil, för att fildela med.
Mycket likartat och samtidigt, i samtliga de största media. SvD, SvT och DN, Aftonbladet och Expressen. Med en i stort identisk artikel.
Vem -vilka kommer att tro på dom nu?
Allt sedan Bonniers vill komma åt bloggarna, med sin kampanj. Det är enbart ytterligare en slaskmedieträff de får.
En både menlös och meningslös site.
mymlan säger
Men oj.
Jag förstår precis hur smarta Bonniers är, och det är något bra.
Jag är ju i branschn och inte minst via ssbd försöker jag på något sätt få branschen att förstå att de måste ta till nya grepp för att hålla sig kvar och överleva i det nya medielandskapet, och utifrån det är Bonniers väldigt rätt ute.
Att det handlar om att tjäna pengar är ju givet.
Men i min värld finns ingen motsättning mellan stora företag som tjänar pengar och enskilda individer som vill göra sina röster hörda, det går att samexistera.
Christian Rudolf säger
Jag har inte riktigt förstått kritiken mot Newsmill. Det är ju bara ett användargenerat digitalt magasin som moderas av några journalister. Varken mer eller mindre.
Jag har svårt att se kopplingen till att newsmill gärna vill ha duktiga skribenter knutna till sig, till att det skulle vara ett försök att ta över bloggosfären.
Ni får gärna hjälpa mig reda ut det den kopplingen!
Rosemari säger
Christian Rudolf: Bonnier äger DN Debatt. Den debattsidan dominerar svenska pressavdelningar. Den debattsidan styr debatten. Har där någonsin tagits in en debattartikel som kritiserar Jan Björklund och hans skolstatistik? Inför valet var lärare tvungna att köpa annonsutrymme för att föra fram kommentarer mot DN Debatt. Nu går samma ägare in och startat en debattsajt. Kopplingen finns och är värd att uppmärksamma, i vilket fall.
Bonnierägda DN har till exempel fortfarande inte tagit upp kritiken mot Björklunds konstiga sätt att använda statistik.
Newsmill skriver på sin sajt att de vill vara ett verktyg för demokratin. Av tradition har Bonners DN inte direkt varit något verktyg för grupper i samhället som inte är makthavare, Bonnier har inte stått för att föra fram de små gruppernas talan.
Allt detta gör ju att man blir oerhört misstänksam mot Newsmill.
Men vi får se …
Det finns väl anledning att vara vaksam i alla fall.
Användargenererat, förresten … Bara delvis. Det är redaktörerna som skriver vilka ämnen de vill ha debatterade.
Men vi får se …
Christian Rudolf säger
Jag tycker nog inte argumenten håller riktigt. Jag menar, det måste finnas massor med saker som DN debatt inte tagit in. Det finns ju bevisligen bara en sida om dagen att fylla med ngt.
Att ägarna har en agenda är inte heller ett problem, det är ju så det fungerar i en demokrati. Olika individer, olika åsikter. De som inte kommer in på DN kan försöka med SVT.
Jag tror Newsmill bara är ett sätt att föröska tjäna pengar på bloggarna. I den aspekten hejjar jag gärna på Newsmill. Jag tror nämligen att det är rätt svårt! Det är nämligen så, att om de lyckas, då finns det möjlighet för fler företag att leva i bloggekosystemet. Ngt som på sikt gynnar alla.
Karin S säger
Mymlan,
Risken att Bonniers inte skulle ”överleva” tror jag att man eliminera. Debatt- och nyhetssajten Newsmill kan bli vad som helst, men som det ser ut just nu blir det ytterligare en kvällstidning – fast utan pröjs.