Dela med dig av bröllopsbilderna – bojkotta SVT:s monopol

Skribent:


Jag är inte rojalist: men gillar när människor hittar kärleken. När det gäller tronföljaren Victorias bröllop med Daniel Westling är händelsen trots allt mycket mer än en privat tillställning: det är ett gigantisk jippo eller fest.

Kan ett företag ha patent på bilderna från deras bröllop?

Joakim Jardenberg uppmanar till att vi ska dela med oss av våra bilder från bröllopet.

Under bröllopet idag har jag haft en diskussion på Twitter med @OlovCarlsson på SVT om det faktum att SVT anser sig ha rättigheterna till materialet från kronpinsessans bröllop. Det handlar alltså om ”hela sveriges bröllop” och material som producerats för våra gemensamma licenspengar. Då tycker jag det är självklart att det borde vara fritt att använda under öppen licens. SVT håller inte med (bara ibland😉

Joakim vädjar till de tusentals kameror, mobiler och videokameror som fanns utmed Stockholms gator idag. Lägg upp dina bilder och filmer med en öppen licens, gärna CC-BY.

Jag har flytt huvudstaden för att slippa det här ståhejet, men också för att det just nu i Göteborg pågår något som jag är mycket, mycket mer intresserad av: tre stora musikfestivaler och framför allt ska jag gå på EMO-indie-festivalen Pier Pressure.

Men bröllopsyran har funnits här med. I morse när jag tog tog en frukostespresso på en café i Frölunda torg var det framdukat en mängd bröllopsbakelser med bild på bröllopsparet. Ikväll när vi gick ut på en indisk kvarterskrog vid Frölunda torg hade de på tv-sändningen. När Victoria och Daniel stod på balkongen och folket sjung nationalsången då reste sig folket i den lilla restaurangen framför tv:n och sjöng med. Lite intressant.

Jag läste i Expressen att flera av de stora internationella nyhetsbyråerna bojkottar bröllopet på grund av SVT:s krav på monopol:

Bråket mellan SVT och de stora internationella nyhetsbyråerna fortsätter.
Reuters tycker att SVT:s agerande strider mot pressfriheten även och från UD märks irritation mot SVT.


Svenska Dagbladet:

Världens tre största internationella nyhetsbyråer – Reuters, AP och AFP – ställde in all bevakning av det kungliga bröllopet på grund av ett tv-bråk med Sveriges Television (SVT). Man har inte lyckats enas med SVT om tv-rättigheterna.Uppdatering.
Undrar förresten om ingen fotograf hann med att fotografera kyssen, eller rättare sagt: den lilla pussen, som Daniel och Victoria gav varandra när de gått ut från kyrkan och skulle träda in i vagnen som skulle föra dem på en kortege runt Stockholm.
Om kyssen bara går att få från skärmdump från filmklippet: vad betyder det upphovsrättmässigt? Har SVT ensamrätt på all världens skärmdumpar?

Norske Verdens gang visar filmklippet.

Relaterat: Medievärlden, Verdens Gang 1 och Verdens Gang 2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

19 juni, 2010

Det här inlägget har 10 kommentarer.

 1. […] Låt oss bojkotta SVT ett par veckor nu för att visa dem var skåpet ska stå. Eller följ Joakim Jardenbergs och Kulturbloggens exempel. […]

 2. […] Dela med dig av bröllopsbilderna – bojkotta SVT:s monopol #creativecommons”Undrar förresten om ingen fotograf hann med att fotografera kyssen, eller rättare sagt: den lilla pussen, som Daniel och Victoria gav varandra när de gått ut från kyrkan och skulle träda in i vagnen som skulle föra dem på en kortege runt Stockholm.Om kyssen bara går att få från skärmdump från filmklippet: vad betyder det upphovsrättmässigt? Har SVT ensamrätt på all världens skärmdumpar?” […]

 3. […] Jardenberg och Kulturbloggen kommenterar folkets bilder av bröllopet och SVT monopol. Inlägg med fokus på rättigheter och […]

 1. Tack för länken och för att du reagerar. Jag tycker SVT agerar på ett mycket märkligt sätt, och jag hoppas verkligen att de tänker om.

 2. Rosemari skriver:

  Ja man ser ju också att de stora nyhetsbyråerna har reagerat.

 3. Nicklas Odh skriver:

  Det är ganska märkligt att det är som det är.
  Eva Hamilton satt i morse i Bröllopsprogrammet och berättade att SVT:s present till brudparet var att den som ville fick visa bröllopet på något arrangemang fick göra det, det var gratis idag.

  Så, alla pizzerior, barer, fotbollklubbar osv. får visa det gratis men AP och Reuter får inget. Förresten spelar det ingen roll. Alla, oavsett land kan se bröllopet på SVT Play.

 4. Rosemari skriver:

  Vi såg delar av bröllopet, eller rättare sagt samlingen vid slottet, på en indisk restaurang i Göteborg. Det var rätt kul och ganska speciellt. Publiken som satt där, mest A-lagare, reste sig och sjöng med i nationalsången.

 5. coosybear skriver:

  Jag tycker att det var helt fantastiskt!!
  Sagolikt & jättevackert bröllop & det saknade ingenting alls!!
  Men i vårt land så MÅSTE vi alltid klaga på något det e då fan mej inte sant att det ska vara så alltid.
  Är det inte vädret vi klagar på så är det alltid nåt annat..
  Då skäms man av att vara svensk när vi klagar på såå mycke i vårt land!!

 6. Lisa skriver:

  Coolt av SVT att våga gå emot och inte falla för utpressningen från nyhetsjättarna som i stort sett äger världens mediaflöde!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *