Musikförsäljningen har ökat, tack vare Spotify

Skribent:


Intäkterna från så kallad streaming, direktuppspelning av musik via nätet, steg med hisnande 438 procent till 65 miljoner kronor, förra året, berättar SVT Kulturnyheter som har pratat med Per Sundin, vd för Sveriges största skivbolag Universal Music.

Det han beskriver är den svenska musikmarknadens utveckling hittills i år, efter fjolårets efterlängtade trendbrott: För första gången sedan 2002 ökade musikförsäljningen, mätt i reda pengar.

Kanske det äntligen går att få jägarna som vill jaga en ungdomsgeneration med ipredlagen att dämpa sig lite, kanske kan de stanna till och lyssna lite nu.

Försäljningen av musik har ökat till stor del tack vare Spotify men och Apples itunes och Nokias musiktjänster har haft betydelse.

Jag tror att fildelningen också spelar in. Genom att fildelare kunnat lyssna på musik har deras intresse för ny musik ökat.

Kanske vi äntligen kan få se en upphovsrättsindustri som slutar klamra sig fast vid gamla distributionsvägar.

Men det verkar som om The Arks protest mot den höga momsen på cd-skivor fått motstånd av Skattemyndigheterna.

Kulturnyheterna:

The Ark gav ut sin skiva ”In full regalia” som ett tidningsmagasin, bland annat för att få lägre moms, något som Skatteverket anser kan vara olagligt.

Det är lite knepigt det där. Om en tidning har en cd-skiva som bilaga till tidningen då behöver ju inte tidningen ha den höga cd-momsen.

Relaterat:
Svenska Dagbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

27 maj, 2010

Det här inlägget har 1 kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *