Filmrecension: Wind River – en film som berör och fångar in mig totalt

Wind River
Betyg 4
Svensk biopremiär 12 januari 2018
Regi Taylor Sheridan

En engagerande, stark kriminalthriller som skildrar hur utsatta indiankvinnor är och det är också en berättelse av sorg och hur det är att tvingas leva vidare efter att ha förlorat ett barn. Att fortsätta och leva vidare efter att en barn mördats  är något av det tyngsta en förälder kan drabbas av.

Den har fantastiskt foto, är en film som berör och fångar in mig totalt, jag glömmer att jag sitter i en biosalong, den är spännande och stark. Taylor Sheridan vann Un certain regard-priset för Bäste regissör vid Cannes filmfestival i år för Wind River.

I alldeles för många deckare skildras sorg ytligt och klichéartat, utan att det känns äkta. I Wind River känns karaktärernas reaktioner trovärdiga.


Handlingen utspelar sig i ett amerikanskt indianreservat i ett kargt, vindpinat, kyligt, isolerat område med mycket snö och kraftiga snöstormar. Jeremy Renner, en av mina absoluta amerikanska skådespelare, spelar viltvårdaren Cory Lambert som spårar upp och jagar vilda djur som jagar boskap. Han följer ett spår efter en pumahona som tillsammans med sina två fjolårsungar börjat döda indianernas boskap då han ute i den snötäckta vildmarken hittar like av en ung kvinna  från traktens urinvånare. Den döda indianflickan har blivit våldtagen och mördad och hon var bästa kompis med Corys dotter, som dog tre år tidigare, på ett liknande sätt.

FBI skickar en kvinnlig agent, Jane Banner (spelas av Elizabeth Olsen), för att utreda mordet. Hon kommer från Las Vegas och är inte klädd för att överleva i det stormhärjade snölandskapet. Att FBI bara skickar en ensam agent för att utreda mordet säger också en hel del om situationen för urinvånarna i USA. Cory Lambert blir övertalad att hjälpa henne att hitta mördaren, hon behöver hans hjälp för att förstå området och dess invånrare.

Det bitande kalla Wyoming är vad många skulle kalla ett typiskt landskap för filmer av Taylor Sheridan. Fotot är skickligt, det känns som om jag är där och känner den kalla vinden. Wind River är en del av den Sheridan-trilogi som även omfattar Sicario och Hell or High Water. Sheridan skrev manus till båda filmerna och Oscarsnominerades för den senare; Wind River har han såväl skrivit manus till som regisserat.

Liksom i Sheridans tidigare manus berättar Wind River en engagerande historia, samtidigt som filmen exponerar USAs baksida. När filmen hade världspremiär i Cannes sade Sheridan:
– Det är min nations stora skam hur urinnevånarna behandlas. Vi konstnärer måste med knutna nävar höja våra röster för dem.

Wind River fick vid USA-premiären tidigare i höstas mycket kritikerberöm. ”Så här bra thrillers är snart en förlorad konstart – missa den inte”, skrev Los Angeles Times. ”En fantastisk, udda, nervkramande thriller som aldrig upphör att överraska, fängsla eller pumpa adrenalin”, tyckte New York Observer. ”I en av sina bästa roller bjuder Renner på såväl djup som intelligens”, menade USA Todays kritiker.

I rollerna: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham, Graham Greene

19 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *