Filmrecension: Recension av Herr och Fru Adelman – om ett dynamiskt äktenskap med mycket kärlek och humor

Skribent:

Herr och Fru Adelman
Betyg 4
Premiär den 20 oktober 2017

Det kända paret Nicolas Bedos och Doria Tillier spelar huvudrollerna i den här äktenskapskomedin som de själva har skrivit manus till. Nicolas Bedos har regisserat filmen. Ett drama om ett nästan
50- årigt äktenskap mellan den berömda författaren Victor Adelman och hans maka Sarah Adelman. Ett äktenskap fyllt av kärlek men också av alla de känslostormar som ett långt förhållande för med sig.

Efter Victors död kommer en ung författare hem till den åldrade Sarah. Han vill skriva en bok om Victor med tonvikt på hans relationer snarare än hans berömda verk. Det blir hon som berättar historien om deras liv. Hur en ung självförgörande författare från ett borgerligt hem möter den judiska flickan som studerar klassisk litteratur. Det blir en historia om ett långt äktenskap som det slår gnistor om men också en historia om vardag och dagligt liv.

Beskrivningen av ett äktenskap som går upp och ner, där makten och beroendet skiftar men där känslan av samhörighet hela tiden finns kvar.

Filmen startar i 1970-talet, paret är bohemiska och unga med dålig ekonomi och den fortsätter med 80-talets välstånd där ekonomin blir bättre men ledan kommer smygande. Sedan de ändrade rollerna när barnen kommer. Relationen som påverkas av ett annorlunda barn, svårt att älska. Inte bara äktenskapet utan även personerna ändras med tiden och utvecklingen. Historien berättas i kronologisk ordning parallelt med samhällets utveckling. Victor ligger ofta i terapistolen och berättar om sina känslor för terapeuten (Denis Podalydès). En terapeut som på sin dödsbädd inte längre orkar höra mer bekännelser.

Jag tycker om den här filmen för dess intelligenta dialoger, för personerna och för handlingen som hela tiden överraskar. Ändå är filmen också vardagligt realistisk . Alla som lever i ett långt förhållande kan känna igen dessa up and down. Det är fint med det starka porträttet av Sarah och att hon inte bara är den omhändertagande makan som jämnar marken för sin berömda man. Det är ett jämlikt äktenskap trots den enas berömmelse. Skådespelarna balanserar skickligt i sina ibland övertydliga roller men de klarar att att gestalta sina makar trovärdigt. Filmen engagerar ända till slutet. Ett slut som visar att allt inte är vad det synes vara.

Jag tycker att den här filmen var en av de bättre dramerna i år. Om man tycker om romantik, drama och samtidigt humor så vill jag verkligen rekommendera den.

16 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *