Film- och dvdrecension: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Betyg 3
Släpptes på på DHD och VOD 30 januari 2017, på UHD, 3D Blu-ray, Blu-ray och DVD 13 februari 2017.

Tim Burton är mästare på att skapa magiska fantasifulla äventyr, Hans ”Nightmare for Christmas” är en av filmhistoriens häftigaste lek med skräck och magi, magiskt och förtrollande och nästan inget är bara svart eller vitt. I ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” kommer han inte upp på samma nivå. Långt därifrån.

Grundberättelsen i ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” tar mer än halva filmtiden. Att det tar tid att få fram filmens kärna och vad den egentligen handlar om, det är i och för sig varken bra eller dåligt. En bra film kan ta tid. Men i den här filmen känns det länge rätt segt. Berättelsen kommer aldrig till skott, känns det som.

Visst, Burtons omisskännliga fantasi sprudlar och var han får alla idéer ifrån är ett mysterium. Som tittare njuter jag av fantasifullheten och alla besynnerliga karaktärer han skapat – och det är ett bra budskap att vi alla besynnerliga människor är viktiga och om vi samarbetar kan vi besegra den allra värsta ondskefulla varelsen. Det är dock också en av filmens minus. De onda är helt enkelt rakt igenom förfärliga och hemska och det finns inget annat sätt att besegra dem än genom rejält våld.

Filmen är både kuslig och skrämmande – och våldsam. Den är ingen familjefilm för de minsta småknattarna. Filmens plus är fantasifullheten och de härliga olika besynnerliga karaktärerna och miljöerna – filmens minus är att de flesta är antingen onda eller goda och efter ett tag är handlingen ordentligt förutsägbar. Den är något för lång också, men det finns värre sätt att använda två timmar och sju minuter till.

Regi: Tim Burton
I rollerna: Eva Green, Asa Butterfield, Chris O’Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench, Samuel L Jackson m fl
Kostym: Colleen Atwood
Genre: Äventyr/Fantasy
Speltid: 2 tim 7 min
Produktionsår: 2016
Ålder: 11 år

17 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *