Filmrecension: I Am Not Your Negro – man sitter som fastnaglad från början till slut

Skribent:

I Am Not Your Negro
Betyg 5
Svensk biopremiär 17 mars

En dokumentär skriven av James Baldwin, författare och debattör, som dog 1987. En film med Baldwins texter, åsikter och argument framförda av Samuel L. Jackson. Filmen är gjord av Raoul Peck.

Historien om de svarta är historien om USA och det är ingen vacker historia.
En historia som fortfarande är aktuell. Det är historien om Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. Tre frihetskämpar och vänner till Baldwin som alla blev mördade. Filmen tar upp många aspekter av de svartas liv i USA. Journalklipp från frihetskampen i t.ex Birmingham och Oakland. När svarta elever går till vita skolor och den vita folkhopen kantar vägen med glåpord. Närbilder på vita unga män med plakat ”No negros in our school.” Skillnaden mellan svart och vit kultur.De svartas roller i film och teater. Vad gör det med självbilden? De svartas betydelse för ekonomin som bomullsarbetare.

I vissa sekvenser ser vi James Baldwin själv, en mycket karismatisk person. När han utvecklar sina slutsatser blir rasismen precis så absurd som den verkligen är. Att frihet är en medfödd rättighet blir en självklarhet. Allt det man har vetat utan att formulera blir glasklart. Inslagen med Baldwin själv är filmens höjdpunkter. Inga intervjuer av folk runtomkring Baldwin har gjorts vilket känns befriande. Det är bara hans egna ord vi hör och bilder från verkligheten. Baldwin själv är en mycket duktig retoriker.

Baldwin kom från Harlem och som homosexuell och svart var han dubbelt utsatt. Han flyttade därför till Paris vid 24 års ålder och han levde större delen av sitt liv i Frankrike. Han var med i många kulturella och sociala diskussioner men det tas inte upp i filmen som koncentrerar sig på hans diskussion om rasismen i USA. Det är också filmen styrka att den håller sig till ämnet.

Filmen är som ett slag i magen och man sitter som fastnaglad från början till slut.
En av de mest sevärda dokumentärerna jag har sett.

15 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *