Bildhuggarens dotter av Tove Jansson – världens bästa skildring ur barnets perspektiv

Bildhuggarens dotter
Författare: Tove Jansson
Utgiven: 2016-10
ISBN: 9789523330160
Förlag: Förlaget

Bildhuggarens dotter är en slags biografisk barndomsberättelse av Tove Jansson. Den är, som allt denna mästerliga författare gav ut, magisk och mystisk mitt i det vardagliga. Tove Jansson berättar om sitt uppväxt i det bohemiska konstnärshemmet på Skatudden i Helsingfors där festerna pågår i dagar men också det betydligt lugnare sommarstället ute skärgården. Både hennes pappa skulptören Viktor Jansson och mamma Signe Hammarsten är en centrala personer i berättelsen, liksom hemhjälpen Anna, en symbol för friheten.

Tove Janssons älskade barndomsskildring Bildhuggarens dotter utkom för första gången år 1968. Nu har bokförlaget Förlaget gett ut detta mästerverk igen, tillsammans med tre andra av Tove Janssons odödliga böcker (Lyssnerskan, Trollkarlens hatt och Kometen kommer).

Det var länge sedan jag läste något som grep tag i mig så påtagligt som Bildhuggarens dotter. Berättelserna i boken fångar in barnets sätt att tänka, känna och uppleva världen. Jag hade nästan glömt bort hur det var att vara ett litet barn. Tove Jansson växte upp i ett annat land än mig och några decennier före mig eftersom hon är född i augusti 1914 i Helsingfors. Ändå känner jag igen det hon beskriver. Jag känner igen känslorna och sättet barnet tänker, reagerar och resonerar även om jag växte upp fyrtio år senare och världen blivit något modernare.

Det finns många barndomsskildringar men det var verkligen länge sedan det var någon sådan jag såg på film eller läste om i en bok som får mig att verkligen känna mig förflyttad in i barnets själ. När jag läst Bildhuggarens dotter kom jag ihåg mycket mer från min egen barndom och hur jag upplevde än jag gjort på många tiotal år.

Boken är mästerligt skriven också på flera sätt. Språket förstås, rytmen i språket, magin, mystiken och samtidigt den påtagliga realistiska beskrivningen. Att den inte är en roman på det vanliga sättet gör den dessutom ännu starkare. Den består av flera kortare berättelsen, alla med barnet i centrum, men det är inte en sammanhållen handling – och det gör för mig att den ännu mer känns äkta och nära.

Boken är ganska tunn men och med flyt i berättelsen och språket – men alltid som med Tove Jansson vill jag inte rusa igenom läsningen utan jag läser ett stycke i taget och låter det smälta in.

Det är mycket bra att bokförlaget Förlaget nu gett ut detta mästerverk på nytt. Här kan du läsa mer om hur Förlaget tänkte och arbetade med nyutgivningen av de fyra berättelserna.

27 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *