Bokrecension: Vegetarianen av Han Kang

Vegetarianen
Författare: Han Kang
Utgiven: 2017-01
Översättare: Eva Johansson
ISBN: 9789127149090
Förlag: Natur Kultur

Yeong-hye är en tystlåten, mycket snäll kvinna som aldrig gjort något väsen av sig utan sett normalsnygg ut och gjort det hon förväntas göra och lever i Sydkorea i ett traditionellt äktenskap. En dag gör hon uppror, hon blir nämligen vegetarian. Det skakar om alla i hennes närhet, hennes man, hennes föräldrar, hennes mans kollegor och chefer, hennes syskon.

I denna mycket välskrivna och hypnotiska berättelse, Vegetarianen, får vi följa Yeng-hye i tre avsnitt, berättade av tre olika personer, men aldrig ur hennes egen synvinkel. Vi får möta hennes mans berättelse om Yeong-hye, hennes systers mans tankar och möten med Yeong-hye och hennes systers berättelse. Det är mycket lyckat genomfört, trots att det är tre andra karaktärer som berättar kommer vi nära Yeong-hye, huvudkaraktären.

Romanen tar tag i mig, greppar om mitt hjärta och vrider om, det gör stundtals ont att läsa. Det är så sorgligt och vemodigt och skrämmande. Författaren Han Kang jämförs ofta med bland annat den japanska bestsellerförfattaren Haruki Mirakami. Jag kan hålla med om det, delvis. Han Kangs roman Vegetarianen är dock mörkare än något av det jag läst av Mirakami. Han Kang flirtar inte med lättsålda uttryck som jag tycker Mirakami av och till gör. Det är förstås en smakfråga.

Han Kang som födde 1970 i Kwangju i Sydkorea är författare och poet och fick det internationella Man Bookerpriset 2016 för Vegetarianen.

Jag är själv vegetarian och det skrämde mig att det i många länder och kulturen fortfarande kan vara ett så stort steg och så svårt att genomföra, att det kan möta så mycket oförstående och motstånd.

18 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *