Way Out West, WOW, festivalen som anordnas i Göteborg 11-13 augusti är slutsåld. Bland annat gör Prince en av sina få spelningar just där. Dessutom har festivalen varit så lyckad i ett par år att den blivit oerhört populär.
Trots att festivalen nu är slutsåld går det att via andrahandsförsäljare få tag på en festivalbiljett. Fast då måste man vara beredd att betala dubbla priset. DN skriver:
Ordinarie pris för ett festivalpass till musikfestivalen Way Out West, som anordnas 11–13 augusti, var cirka 1?500 kronor per styck. Det är det pris som den officiella biljettförsäljaren Ticnet – som dominerar försäljningen av biljetter till musik- och sportevenemang i Sverige – tryckt på biljetterna. Samtidigt erbjuder etablerade biljettföretag som Biljettshop och Biljett Nu dessa festivalpass för 2.795 respektive 2.895 kronor per styck.
Ansvariga för biljettförsäljaren på Ticnet är upprörda och hotar att makulera biljetter som är köpta på andrahandsbutiker.
Det är hemskt tråkigt att det blir så. Men en av de främsta orsakerna till att det fungerar med den här försäljningen av biljetter i andra hand beror på Ticnets regler. Den som köpt biljetter och sedan inte kan gå, kan inte sälja tillbaka sina biljetter. Ticnet erbjuder inte något system för att sälja andrahandsbiljetter heller. Det är mycket illa. Människor kan bli sjuka eller av olika skäl inte kunna använda sina biljetter.
Det måste vara möjligt att sälja tillbaka köpta biljetter.
Visserligen kommer en del företag att fortsätta sälja andrahandsbiljetter. En del företag, som arrangörer av bussresor, säljer ju paket med resa och biljetter. Dessa företag måste kunna sälja överblivna biljetter. Det är inte bara Ticnet som ska ha rätt att tjäna något på arrangemang. Men det är bra om de värsta avarterna med fördubblade priser kan motarbetas. Ticnet däremot verkar mest vara inne på förbudslinjer och att kunna makulera biljetter. Ur DN:
Inom Ticnet överväger man att införa nya grepp som försvårar andrahandsförsäljningen av biljetter. Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Ticnet, ser flera alternativ:
– Tillsammans med konsertarrangörerna har vi diskuterat att införa personliga biljetter, att auktionera ut dem till högstbjudande eller att ta hand om vidareförsäljningen själva som Ticketmaster gjort i andra länder. Men inget av dessa alternativ känns särskilt lockande för oss. I stället försöker vi få andrahandsbolagen att sluta med den otillbörliga marknadsföringen som består i att de säger sig kunna garantera äktheten i biljetterna de säljer eller att biljetterna inte makuleras. Och det kan de inte, säger han.
Det vore ju förfärligt om de kan makulera biljetter, bara för att det inte är de själva som sålt den. Vilken attityd. De vill själva tjäna bra på biljettförsäljning och verkar vilja ha en slags monopolsituation.
Om Ticnet verkligen hyste omsorg om de som vill köpa biljetter skulle de skapa ett system där de kan hjälpa till med att sälja återlämnade biljetter. Det är ett rimligt krav på Ticnet.
De tjänar bra på sin nästan monopolsituation av biljettförsäljning. Vi som har deras annons får bara tre kronor när någon klickar på bannern till dem och köper biljett via annonsen. Ticnet är bra på att tjäna pengar och bra på att inte dela med sig av dessa möjigheter. Därför tror jag inte på att deras ilska mot fördubblade priser på andrahandsbiljetter beror på omsorg om biljettköparna. Jag misstänker mer att det beror på ilska över att andra kan tjäna något på biljettförsäljning och kanske viss irritation att de inte själva tog mer betalt från början.
Nej, Ticnet får visa sitt ansvar som den största biljettförsäljaren genom att starta andrahandsförsäljning av återlämnade biljetter.
Det är det bästa de kan göra för att röja undan marken för svartförsäljarna.
Läs även andra bloggares åsikter om Ticnet, biljettförsäljning, andrahandsbiljetter, Way Out West