De springer för förorten

Skribent:

husbymarathon_kulturbloggen290
Varje tisdag och söndag möts de 23 deltagarna vid fotbollsplanen mellan Kista och Husby. Målet är tydligt. Den tolfte september ska 21.098 meter uthärdas genom centrala Stockholm. Vägen dit är lång, men med målorienterad träning lär sig deltagarna att inget är omöjligt.

Förberedelserna sträcker sig långt bortom löparbanan. Deltagarna förbereds även inför en positiv introduktion till arbetslivet genom att ta del av en seminarieserie. Varje måndag innebär en ny föreläsning. Nu senast handlade det om hur man skriver ett CV och beter sig under en arbetsintervju och motivationstalare var Charlotta Törnell från Academic Work.

Några av deltagarna letar sommarjobb. Andra vill ha tips på hur man startar en egen förening eller ett företag. Vad har då det här att göra med löpträning och maraton?

– Förhoppningen är att förse deltagarna med några av de verktyg som krävs för att överkomma svåra utmaningar och öka självförtroendet att närma sig personliga mål, säger Babak Behdjou, en av initiativtagarna.

Husby är idag ett av de områden i Sverige med högst andel unga utanför arbetsmarknaden. Husby är också ett område med en oerhörd potential för utveckling.

– När andra skildrar verkligheten härifrån i svarta rubriker vill vi visa att det går att göra något åt den, säger Johan Danielsson.

Gemensamt för de fyra initiativtagarna och tillika barndomsvännerna är att de är uppvuxna i närområdet Kista – Husby – Akalla.

– Det finns en sån oerhörd potential här ute, det vore synd att slösa bort den. Vi vill ge tillbaka till det område som format oss till de personer vi är idag, tillägger Vandad Assadi.

– Det handlar om att förmedla kunskap som inte bara hjälper deltagarna att hjälpa sig själva utan även andra. Ett bra exempel på detta är när våra deltagare får möjligheten att utföra volontärarbete. Alla har något bidra med och alla har något att lära ut, avslutar David Lillo.

Mer information om Husby Marathon finns på projektets hemsida: http://husbymarathon.se/

Du kan också följa deltagarna samt projektets frammarsch på bloggen: http://husbymarathon.blogspot.com/

husbymarathon_kulturbloggen600

Andra bloggar om: , , , , ,

22 maj, 2009

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] This post was Twitted by Chadie – Real-url.org […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *