DVD-recension: Den sicilianska klanen – en snygg klassiker

Den sicilianska klanen
Betyg 4
Släppt på dvd 5 juni 2012

En oerhört snyggt filmad maffiafilm från 1969 med suggestiv musik av Polarprisvinnaren Ennio Morricone med Alain Delon i huvudrollen. Helt enkelt en film väl värd att se en regnig sommardag.

Juveltjuven Roger Sartet (spelas av Alain Delon) ska föras till rättegång och har en dödsdom att vänta eftersom han skjutit två poliser. Han har köpt hjälp att fly av en siciliansk maffiaklan som bor i Paris, där en del av handlingen utspelar sig. Kommissarie Le Goff är fast besluten att gripa Sartet och tar till alla knep och metoder han kan för att hitta honom.

Roger Sartet lever gömd tillsamamns med den sicilianska maffiaklanen. Under tiden han varit fängslad har han lärt känna en säkerhetsexpert som varit med och byggt säkerhetsanordningen till en utställningshall där en smyckesamling värd miljarder visas. Sartet försöker övertala den sicilianska maffian att råna smyckena tillsammans med honom. Klanen är skeptisk eftersom de inte litar på Sartet. Han har ju utfört ord och klanen är emot att döda.

Det är fascinerande att se hur filmmakaren får mig som tittare att känna sympatierna för både tjuven och den sicilianska maffian, trots att polisen inte framställs som extremt vidrig.

Handlingen är elegant berättad. Ofta är den så spännande att jag nästan biter på naglarna, trots att filmen gjordes 1969 är den i allra högsta grad sevärd. Det är en klassiker. Snygga bilder och fantastiskt soundtrack av Ennio Morricone. Med små medel berättas så mycket.

En maffia som inte vill mörda – det bryter mot bilden av maffian som vi annars får oss till livs. Den är dock stenhårt styrd av klanledaren och familjefadern som gärna utför avancerade brott men inte accepterar att någon av hans söners fruar ens pussar en annan än sin man. En gammaldags moral är ledstjärnan för den sicilianska klanen. Att familjefadern styr allt får vi direkt klart för oss i hur det går till vid middagsbordet, när han blir serverad först. All makt åt mannen.

Den är intressant också just för att den gjordes 1969, långt innan mobiltelefoner och Internet fanns. Det finns delar av berättelsen som skildrar en tid som idag är svunnen. Den stora juvelkuppen skulle inte vara möjlig att genomföra i dagens värld med tanke på att vi håller kontakt med varandra via Facebook och mobiltelefoner. Samhället hade en helt annan inställning till rökning då också. De rökte inomhus och till och med på flygplanen.

Filmen är spännande och har många överraskande vändningar och in i det sista är jag nyfiken på hur det ska gå. Dessutom är det kul att se stjärntrion Alain Delon, Lino Ventura och Jean Gabin i huvudrollerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 juli, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Den sicilianska klanen Den är intressant också just för att den gjordes 1969, långt innan mobiltelefoner och Internet fanns. Det finns delar av berättelsen som skildrar en tid som idag är svunnen. Den stora juvelkuppen skulle inte vara möjlig att genomföra i dagens värld med tanke på att vi håller kontakt med varandra via Facebook och mobiltelefoner. Samhället hade en helt annan inställning till rökning då också. De rökte inomhus och till och med på flygplanen. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *