Musikfestival i Polen – ett prisvärt alternativ för musikälskaren

Precis hemkommen från en fantastisk musikfestival i dagarna fyra i Polen, på ett stort före detta militärfält i Gdynia, precis granne med staden Gdansk i norra Polen sitter jag och summerar mina intryck och tankar.

Festivalen Opener Festival som också fått ett annat namn efter sin huvudsponsor, kallas för Heineken Opener, är en stor festival som har stora band och artister bokade och som vill ta upp konkurrensen med Roskilde. I år var den tävlingen så uppenbar att festivalerna pågick samtidigt. När det gäller antalet festivalbesökare vann Roskilde rätt tydligt med sina 120.000 festivalbesökare. Men Opener Festival skulle lugnt kunna locka lika många. Där finns gott om utrymme på det gigantiska gräsområdet.

Jag pratade med några engelsmän som var där. De berättade att avgiften för festivalen plus flygresan blev billigare för dem än att köpa enbart festivalbiljett till exempelvis den stora brittiska festivalen Glastonbury.

Priset för en fyradagarsbiljett med tältplats kostar lite drygt 800 svenska kronor. En endagarsbiljett kostar cirka 300 kronor. Där finns både tvådagars- och tredagarsbiljetter också, med och utan camping.

En mycket bra service är också att för 45 svenska kronor kan du köpa ett åkband som gäller för de lokala tåget. Bra att ha ifall du väljer att på på hostel eller hotell, exempelvis. Då visar du bara upp bandet och åker gratis under festivalen.

Festivalbussarna som kör besökare till festivalområdet avgår från Gdynia tågtstation hela tiden. De fyller på bussarna och kör i ett.

Öl och mat är väldigt billigt. En öl i festivalområdet kostar 20 svenska kronor och mat får du från 30 kronor.

Självklart finns det filmvisningar och till och med teatervisningar i festivalområdet och där finns en del annat att göra, som att dansa på disco.

Engelsmännen bodde i tält under festivalen och passade på att turista några dagar efteråt i Gdansk där de hittat ett hostel för 50 kronor per natt.

Så jag undrar lite varför festivalen inte är så känd? I minglet pratade jag med en del festivalbesökare från Polen som menade att arrangörerna inte verkar särskilt engagerade i att göra den känd. De arbetar inte särskilt aktivt gentemot medier och de är dåliga på att använda sociala medier. Om de har något Twitterkonto så har det inte märkts. Deras Facebooksida har inte mer än cirka 500 likes och de tycks inte använda den aktivt. Vi som mailat de pressansvariga flera gånger har aldrig ens fått ett svar. Det är helt enkelt en nonchalant inställning, på något sätt.

Festivalen borde ju ha enorm potential med sitt läge, mitt i Europa, kan den locka festivalbesökare från både västra som östra Europa och Skandinavien. Priserna är så bra i Polen att det är överkomliga priser och plats finns det ju i området.

Den är bra arrangerad på många sätt med flera scener varav tältscenen är en stor scen med tak och plats för mer än tiotusen åskådare.

Maten är bra och inte dyr och vi behövde aldrig köa länge för vare sig mat eller för att gå på toaletter.
Däremot var toaletterna som under de flesta festivaler rätt grisiga fram emot kvällen och toapapper måste man se till att bära med sig själv.

Festivalen var lugn och jag såg inte särskilt många som var starkt påverkade av droger eller alkohol och inga slagsmål.

Det finns många sätt att ta sig till Gdynia/Gdansk. Det går billiga flyg med till exempel lågprisbolaget Wizzair och det går båtar från Karlkrona och från Stockholm med olika prislägen.

Här kan du läsa några av konsertrecensionerna vi på Kulturbloggen gjorde från Opener festival:
Opener Festival: The XX – en värdig final – här är filmklipp
Opener Festival: Mumford & Sons – video och recension
Opener Festival: Public Enemy – årets tyngsta hiphopspelning
Opener Festival: Franz Ferdinand – fullt ös – bilder, recension, filmklipp
Opener Festival: Cardigans spelar Gran Turismo – Moto Boy höjer soundet
Opener Festival: Bloc Party
New Order – bilder, recension och filmklipp
Opener Festival: Justice
Opener Festival: Wiz Khalifa – recension och filmklipp
Opener Festival: Intryck från Björk 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 juli, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Musikfestival i Polen – ett prisvärt alternativ för musikälskaren Opener Festival: The XX – en värdig final – här är filmklipp Opener Festival: Mumford & Sons – video och recension Opener Festival: Franz Ferdinand – fullt ös – bilder, recension, filmklipp Opener Festival: Cardigans spelar Gran Turismo – Moto Boy höjer soundet New Order – bilder, recension och filmklipp […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *