Opener Festival: New Order – bilder, recension och filmklipp

New Order
Opener Festival, Gdynia i Polen Main Stage
4 juli 2012
Betyg 4

New Order kom ut på scen till pampig operamusik. Det gav en härlig ödesmättad känsla och när de började med spröda, vackra gitarrslingor till ingångslåten ”Elegia” ryste jag och många i publiken av förväntningar. Det kändes stort och nostalgiskt att få se detta band på scen. New Order som av många betraktas som fortsättningen på Joy Division, som ju fick ett sådant tragiskt slut med Ian Curtis självmord.

New Order med Stephen Morris och Bernard Sumner men utan Peter Hook är medvetna om arvet efter Joy Division och bjöd på tre Joy Division-låtar: ”Isolation”, ”Transmission” och ”Love Will Tear Us Apart”. Sanningen är väl att de tre låtarna väl också var bandets bästa låtar under spelningen.

Publiken kom loss ordentligt. Det var en ganska kylig onsdagskväll där regnet äntligen hade slutat med festivalbesökarna var lite dämpade efter vätan som trängt in i kroppen. Artisten som var på Main Stage före var Björk som inte bjöd på särskilt dansvänliga nummer. Så för att vara ärlig var det nog inte bara New Orders kvalitet som band utan också att publiken ville hoppa, skutta och dansa som gjorde att det blev så lyckat.

Bernard Sumner, svartklädd och tunnhårig, bjöd på sig själv och han och bandmedlemmarna utstrålade scenglädje som smittade av sig. Han sade att vädret var typiskt festivalväder, han var van vid sådant väder hemifrån England.

Inledningen med låtarna ”Elegia”, ”Crystal” och ”Regret” fick fart på publiken och bitvis fanns det en del likheter med The Cure i gitarr- och syntslingorna. Det var vemodigt och postpunkigt, new wave och dansvänligt på en gång. I mitten av konserten var det en svacka efter Joy Division-låten ”Isolation” men mot slutet var det mycket bra igen.

Jag tycker det är bra att de bjuder på flera Joy Division-låtar. Det är självklart vad många vill höra. Visst är det mer nostalgiskt än nyskapande – men det räcker långt för att få igång publiken på kvällens sista spelning på festivalens största scen.

Nu undrar jag: när ska en svensk konsertarrangör eller festivalbokare se till att få New Order till Sverige?

Låtarna som New Order spelade:
Elegia
Crystal
Regret
Ceremony
Age of Consent
Isolation (Joy Division cover)
Krafty
1963
Bizarre Love Triangle
True Faith
586
The Perfect Kiss
Blue Monday
Temptation

Extranumren:
Transmission (Joy Division cover)
Love Will Tear Us Apart (Joy Division cover)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 juli, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Musikfestival i Polen – ett prisvärt alternativ för musikälskaren Opener Festival: The XX – en värdig final – här är filmklipp Opener Festival: Mumford & Sons – video och recension Opener Festival: Franz Ferdinand – fullt ös – bilder, recension, filmklipp Opener Festival: Cardigans spelar Gran Turismo – Moto Boy höjer soundet New Order – bilder, recension och filmklipp […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *