Miranda från OKT på Bergmanfestivalen: drama om fantasi för att överleva, kryper under skinnet

Miranda
OKT/Vilnius Stadsteater
Regi Oskaras Korsunovas
Gästspel på Bergmanfestivalen
Dramatens Lilla scen, Stockholm
30 maj 2012

”Miranda” som spelas på Bergmanfestivalen är ett litauiskt gästspel om en äldre, fattig man med en svårt handikappad dotter som tillsammans läser Shakespeare Stormen och spelar upp roller ur den för varandra.

Fascinerade. Stormen är ju också ett drama där en man och hans dotter spelar upp ett drama, genom trolleri. Alltså blir ”Miranda” ett drama om ett drama om ett drama …

Lägenheten som gestaltas på scen ser nedsliten ut men är belamrad med böcker och dokument. På en äldre tv flimrar baletten Svansjön förbi och ur en knastrig radiomottagning hörs Boney M. Kanske är det en person i husarrest som bor där? Skådespelarna är enastående. Povilas Budrys pendlar mellan att gestalta  den slitna, haltande fadern och olika figurer ur Stormen: den energiska unge mannen Ferdinand, den fjäskande Caliban och den storstilade Prospero. En ny karaktär och Povilas Budrys ändrar kroppspråk, miner, uttryck. Airida Gintautaite är övertygande som den svårt handikappade dottern och växlar säkert mellan rollerna som Prosperos dotter Miranda och luftanden Ariel.

Uppsättningen kommunicerar på flera plan. Den visar hur ett klassiskt drama som Shakespeares Stormen berättar något som gäller än idag, hur viktig fantasi/kultur/teater är för att människor ska stå ut under svåra omständigheter, eller för den delen stå ut med livet över huvudtaget. Den säger också något om att storslagna draman kan växa upp ur de fattigaste omständigheter.

Föreställningen är stark, kryper under skinnet och går inte att skaka av sig efteråt. Jag går och tänker på den av och till. Jag såg Stormen på Dramaten relativt nyligen – och det är nästan en förutsättning för att få ut mer av uppsättning av ha sett eller läst Stormen. Det blir lite svårt annars att förstå vilka de olika karaktärerna är som fadern och dottern gestaltar.

Regissören Oskaras Korsunovas är född 1969 och har blivit en av Europas mest omtalade och uppmärksammade regissörer, som Bergmanfestivalens programblad skriver är han känd för en egenartad, visionär och suggestiv scenkonst. Han har sin egen teater i Vilnius, Oskaro Korsunovo Teatras, OJT. Oskaras Korsunovas har också arbetat internationellt och har bland annat satt upp Strindbergs Till Damaskus på Nationaltheatret i Oslo och Sarah Kanes Befriad på Dramatens Elverket.

Bergmanfestivalen visar ännu en av hans uppsättningar under festivalen, dramat Natthärbärget som du kan läsa mer om på Bergmanfestivalens hemsida, här.

Bergmanfestivalens blogg berättar också om Miranda.

I rollerna i Mirande:
Prospero Povilas Budrys
Miranda Airida Gintautaite

Relaterat: Svenska Dagbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

31 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *