Ivanov – modigt att spela Tjechov utomhus

Ivanov
Manus Anton Tjechov
Översättning Staffan Skott
Bearbetning Ulf Pilov
Regi Ulf Pilov
Tjechovensemblen
Tensta träff
Premiär 26 maj 2012

Ivanov var kanske en av de första exemplen på utbrändhet som skildras i ett drama? Tanken slog mig när jag såg Tjechovensemblens nya uppsättning av Tjechovs klassiker ”Ivanov”.

Ivanov spelades första gången 1887. Ulf Pilov har valt att behålla viss del av den tidsepoken men också placera händelserna i nutid genom typiska sätt att tala idag. Ulf Pilov satte upp samma drama förra sommaren men då med stor betoning på internationella inslag: alla skådespelarna kunde flera språk och stor del av det dialogerna kunde ske på olika språk: danska, tyska, engelska, spanska, serbiska, ryska med flera språk. I den nya versionen finns detta kvar, men inte alls i lika stor utsträckning. Det finns föreställningen på. Jag tror att den skulle vinna på att helt ta bort den biten. Den fungerar mest som buskis som den används i nya uppsättningen.

”Ivanov” hade premiär utanför kulturhuset Tensta träff i Tensta. Det kändes lite ovanligt att sitta på en premiär där publiken inte till största delen består av innerstadsmänniskor i övre medelåldern. Inte för att det är något fel på att bo i innerstaden eller att vara medelålders och uppåt. Men här satt både barn från fem-sex-årsåldern och ungdomar och alla andra åldrar också.

Ivanov är en man i fyrtioårsåldern som hade stora framgångar som ung och sågs som en man med goda framtidsutsikter: som studerat och varit etablerad i politiken. Så mötte han Anna och fler förälskad. Problemet var att hon var judinna. Hon avsade sig sin tro och gifte sig med Ivanov, eftersom hon blev så förälskad. Hennes föräldrar accepterade inte det utan klippte av alla band med henne och hon fick ingen hemgift. Utfattig gifte hon sig med Ivanov. Efter några år kommer alla problem på en gång: Ivanov blir utblottad, har inte råd att betala sina anställda och Anna blir dödssjuk. På sitt sätt är det en variant av den bibliska berättelsen om Job, delvis.

Ivanov flyr från allt sorgligt hemma, han flyr till de rika grannarna där han kan roa sig och bli lite uppvaktad av beundrande damer.

Det är mycket i Tjechovs klassiker som berättar något om människan som gäller minst lika mycket i dagens samhälle som då Tjechov skrev dramat i slutet av 1800-talet. Att människor blundar för svårigheter, vill bli underhållna istället för att möta problemen är minst lika aktuellt idag.

Tjechov skildrar i sina dramer så tydligt hur människor mest tänker på sig själva och inte lyssnar på mycket på andra, hur var och en är fast i sina egna drömmar och misslyckanden. Och vad är sanning? Vi har ofta olika versioner av precis samma händelse.

Gifte sig Ivanov med Anna av kärlek eller ville han bara ha hennes hemgift? Ja det vet vi inte, det vet kanske inte Ivanov själv heller. Han förgås av sina samvetskval och sin oförmåga att vara den han vill vara. Kanske är Ivanov helt enkelt totalt utbränd? Jag måste säga att han har många av symptomen.

Tjechov på utomhusscen har sina utmaningar. Att spela utomhus kräver stora gester och att tala högt och tydligt, vilket alla skådespelarna behärskar. Stora gester tar bort finstilta i en föreställning och Tjechov har mycket finstilt. Så jag tycker det är ett modigt uppdrag Tjechovensemblen tar på sig när de uppför just Tjechov utomhus varje sommar sedan 2004.

”Ivanov” är ett starkt drama och passar väl därför mer för utomhusspel än flera andra av Tjechovs dramer. Jag uppskattar att Tjechovensemblen valt att spela just Tjechov och att de spelar på platser och för en publik som inte går så ofta på de traditionella teatrarna.

”Ivanov” är den tionde föreställningen av Tjechovensemblen. I sommar bjuder Tjechovensemblen också på en barnföreställning av Ivanov som både är för barn och spelas av barn. Den har namnet ”Annas dagbok” och här har Kulturbloggen berättat mer om den.

26 maj, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Ivanov – modigt att spela Tjechov utomhus […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *