Samling för postapokalyps och möte med författaren Dmitrij Gluchovskij och boken Metro 2034

Skribent:

Tema postapokalyps
När: 12:e september 2011
Plats: SF-Bokhandeln i Stockholm, Västerlånggatan 48
Vad: Temadag om postapokalyps

Till att börja med kanske man ska berätta vad postapokalyps är för något. Postapokalyps är en undergenre till science-fiction. Gemensamt för alla verk i genren är att de utspelar sig efter en väldigt stor katastrof, till exempel ett kärnvapenkrig, massvält, epidemi, miljöförstöring eller en invasion av utomjordiska livsformer. Denna genre benämns ibland som ”Efter katastrofen-science fiction”. Historierna utspelar sig oftast i en ogästvänlig miljö, till exempel ”dött landskap”, ruiner, och begränsade tillgångar av exempelvis rent vatten, mat, vapen och teknik.

Jag kom dit lite för sent, så jag han inte med om när författaren P C Jersild berättade om sin nya bok ” Efter floden”, det skulle dock ha varit ett intressant samtal om eftervärlden, livsformer och organismer utan dess like. Det bjöds på salta pinnar, ostbågar och mineralvatten och Fanta. Dock tog det slut väldigt snabbt så jag blev utan något godis tyvärr.

Vid ungefär 20-tiden var det dags för det alla hade väntat på. Intervju och samtal med den ryska författaren Dmitrij Gluchovskij. Han är den kritikerkrossade författaren till succé boken Metro 2033, den sålde enbart i Ryssland över 400,000 kopior. Metro 2033 gavs ut på svenska 2009. Ett tv-spel baserat på boken släpptes våren 2010. Metro 2033 utspelar sig i Moskvas tunnelbana efter att ett kärnvapenkrig gjort jordytan obeboelig. Runt tunnelbanestationerna uppstår små samhällen. Huvudperson, Artiom blir tvungen att ge sig ut genom tunnelbanesystemet för att informera om en fara som hotar.

Dmitrij Gluchovskij hade kommit dit för att berätta om sin nya bok Metro 2034 som utom i somras i Sverige. Metro 2034 är en indirekt uppföljare till Metro 2033, den handlar om den hemlighetsfulle överste Hunter som tar upp kampen med de dunkla mörka krafter som hotar befolkningen i Moskvas tunnelbana. Tillsammans med Homer, en erfaren gammal stationsinvånare ger de sig ut på en farlig expedition i tunnlarnas djup.

Hade berättade bland annat om att hur den första boken kom till. Den publicerades först på nätet där folk fick läsa igenom och säga sitt. Bland annat om att man inte kan använda eldkastare i tunnelbanan och om hur visa vapen skjuter och hur stora de är och vem som använder vad. Han berättade om hur man skriver bra science fiction och var ifrån han fick sin inspiration ifrån.

Innan han blev en författare arbetade han som journalist. Han berättade att han pratat med studios i Hollywood om att göra en film av hans novell. Han föreslog att Bruce Willis skulle spela huvudrollen, skrattandet ekade och Dmitrij log glatt.

Så småningom kommer det ett spel kallat Metro – Last Light. Han har bland annat gjort mini historier och en del utav manuset. Kvällen var väldigt lyckad, och den efterföljande timmen ägnade Dmitrij åt att skriva autografer på både böcker, spel och gasmasker. Han pratade länge med fansen, tog bilder och skrev sin autograf på ryska.

Text och foto: Calle Andersson

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 september, 2011

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Julia skriver:

    Efter floden är en nyutgåva, den kom ut 1982. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *