Saknad – tv-serien som staplar klichéer på hög i en lång rad

Saknad
Betyg 1
TV-serie som visas på C More som hade premiär 1 januari 2017

1 januari sändes det första avsnittet i deckarserien Saknad som regisserats av Colin Nutley och där han inte bara tagit med sin fru Helena Bergström och sin dotter Molly Nutley i två av de viktiga rollerna utan på rollistan finns en lång rad av svenska framstående skådespelare som Johan Wideberg och Samuel Fröler. Det hjälper dock inte. Musiken som skapats direkt för tv-serien av Daniel Norberg är det bästa i serien. Musiken är riktigt riktigt bra. Men det räcker liksom inte. Det går inte att ge en deckarserie något högt betyg när dramat är taffligt, när dialogerna är styltiga och klichéerna staplas på varandra i en lång rad. Handlingen är krystad, inget känns äkta.

Helena Bergström spelar poliskommissarie Maja, som arbetar vid polisens nationella operativa avdelning i Stockholm. Hon återvänder till sin födelsestad för att försöka reparera relationen med dottern Becky. Väl där dras hon in i en mordutredning.

Colin Nutley, regissören, slog igenom stort i Sverige med filmen Änglagård, där Helena Bergström gjorde en rosad roll som Fanny Zander. Filmen blev ju en stor succé och några taffliga efterföljare gjordes. Änglagård satte uppenbarligen Colin Nutley på en hyllad position i svensk filmindustri. För hur han kunde skapa en sådan kliché till tv-serie som Saknad och få den enorma uppmärksamheten inför premiären som den fick med stor intervju i Dagens Nyheter med två av skådespelarna (Colin Nutleys fru Helena Bergström och dotter Molly Nutley) säger väl förmodligen en del om det dåliga omdömet på många svenska redaktioner idag.

Colin Nutley har sagt om serien:
– Saknad skildrar vad som händer när rädslan griper tag i ett litet samhälle, där alla har sina egna hemligheter. Det är som en bilkrasch i slow motion.

En ung kvinna från orten försvinner ungefär samtidigt som en annan ung kvinna har hittats död. Olika ledtrådar gör att polisen börjar misstänka att ortens väldigt frireligiösa församling med den skumma ledaren, pastor Stein, är inblandad på något sätt. Suck. Visst märks det tydligt att regissören påverkats av de verkliga händelserna med den frikyrkliga församlingen i Knutby där flera mord skedde. Men även om det faktiskt har hänt i verkligheten i Sverige att en frikyrka varit inblandad i mord och hemskheten så skildras inte detta trovärdigt i serien alls.

Inget griper tag i mig. Inget gör att jag blir nyfiken, inget är spännande.

Ibland glimtar det till med riktigt fina foton. Det är bara det att fotona sällan är en del i dramat. Det är bara snygga bilder.

Snygga bilder och bra musik, javisst. Men då kan jag ju hellre lyssna på filmens soundtrack och titta på bilder.

Svenska Dagbladets recensent Elias Björkman var lika besviken som jag och skriver:
”Saknad” är en svensk kriminalserie som saknar all finess och spänning. En radda taffliga scener staplade på varandra utan minsta intresse för sina rollfigurer.

20 januari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *