Tjugo meter ovan havsytan på Fredriksborgs Hotell och Restaurang är några vita bord och stolar uppställda. I det heta orangeriet serveras té, kaffe och cheesecake. Hotellet och restaurangen öppnas den tjugoåttonde juli. För mer än ett och ett halvt år sedan sattes planen på att renovera Stenkasernen nedanför Fredriksborgs fästning igång. Det är meningen att hotellet och restaurangen som finns i byggnaden vid namn Stenkasernen skall ge liv åt den bortglömda befästningen och områdets kulturarv. Projektet drivs av bland annat entreprenörparet Eva Persson och Thomas Persson. Statens fastighetsverk – som förvaltar marken och byggnaderna i området – har också deltagit och investerat i projektet.
Att bevara och i vissa fall återskapa det historiska och samtidigt göra Stenkasernen komfortabel och anpassad till det moderna samhället har varit en balansgång för de inblandade i projektet. På drygt ett och et halvt år har den tidigare stökiga och smutsiga byggnaden förvandlats till ett hemtrevligt och renoverat hotell. Endast ett fåtal väggar har flyttats, kakelugnarna är bevarade och taket i ett av rummen är original men den byggnad som en gång varit kall och mörk är idag luftig och ljus. De tio rummen som finns på hotellet är uppkallade efter personer som varit betydelsefulla för platsen. Inredningen på rummen ska representera personen rummet är uppkallat efter.
Byggandet av befästningen sattes igång 1721 då ryssarna hade som mål att anfalla Stockholm; som försvar behövdes ytterligare skydd i Skärgården. När Befästningen var färdig under mitten av trettiotalet ansågs den vara en av de modernaste, samt starkaste i Europa. Oklara källor säger att upp till 2000 soldater vistades och bodde på Fredriksborg samtidigt. Den började dock på grund av ekonomiska skäl förfalla under slutet av 1700-talet. Det har röjts och städats inne i fästningen men större förändringar har inte skett. Till och med de originella tvättställen står kvar. Under sommaren ska den användas till olika konstutställningar. Fotografen Jonas Borg inleder säsongen med en utställning där han bland annat fotograferar kungafamiljen under diverse högtider. Senare under sommaren kommer Sara Varga att ställa ut sin konst.
Restaurangen fokuserar på närproducerad mat; därför är de flesta örter som används i restaurangen från Fredriksborgs 300 år gamla återuppväckta trädgård. Även brödet bakas på plats. Kökschefen Noomi Sanchez berättar ingående om hur maten tillagas. Nästa plan är att ta kontakt med de lokala matproducenterna och ha en rätt som till hundra procent består av lokalproducerade livsmedel.
Stenkasernen tillhörde befälhavarna, under senare tider den bland annat använts som postkontor. Eva Persson har haft kontakt med den sista personen som bott i huset, dels för ett kunna få in ett individuellt perspektiv men också för att få ytterligare bakgrundsinformation. Projektet är i sin helhet välplanerat och koncentrerar sig även på de allra minsta detaljerna. Doftljus och olika dekorativa figurer syns vart man än befinner sig i byggnaden. Entusiasmen över platsen och dess historia är närvarande.
Text: Anastasia Brink