Kayara: På äventyr i Inkariket
Betyg 3
Svensk biopremiär 11 april 2025
Regi Cesar Zelada
Censur Sju år
En spännande och tankeväckande animerad film om en ung flicka i Inkariket som vill kunna ha samma förutsättningar som pojkar och män. Hon vill bli inkabudbärare men det får inte flickor eller kvinnor vara, bara män och pojkar. Det spelar ingen roll att Kayara är både snabbare och bättre på den än vilken pojke som helst. Kayara är duktigare än alla pojkar men det räcker inte i samhällen där flickor inte har samma värden som pojkar.
Chasqui är namnet på Inkarikets budbärare. Kayaras pappa är inkabudbärare och hela sitt liv har hon drömt om att få bli en chasqui. Redan som liten har hon visat sig vara både snabbare och mer uthållig att springa än alla pojkar. När den gamle kungen över Inkariket dör arrangeras en tävling för att utse nya chasqui för den nya kungen. Den nya kungen Paullu är dessutom barndomsvän till Kayara. Men det hjälper inte. Som ung tonårspojke är den nya kungen ganska maktlös gentemot traditioner och de äldre män som omger honom och som vill styra honom.
Kayara bestämmer sig för att vinna tävlingen för att bli chasqui genom att klä ut sig till pojke. Jag ska inte berätta hela filmen. Den är spännande, rentav olidligt spännande emellanåt. Som de flesta familjefilmer har Kayara, filmens hjältinna en rolig vän, en roligt marsvin som följer med henne på äventyren. Berättelsen handlar inte bara om en flickans rätt att kämpa för sin roll. Genom de olika uppdragen hon måste göra lär hon känna sitt folks kultur och historia. Det är mycket fint berättat och välgjort.
Jag tycker mycket om animeringen, den är gjord i fina klara färger. Svenska rösterna görs av bland andra Malva Goldmann, Minna Cárdenas, Vincent Werner, Edgar Adolfsson, Adam Fietz, Andreas Nilsson, Johan Schinkler, Calle Carlswärd och Anton Raeder.
Kayara: På äventyr i Inkariket har mycket att säga om flickors situation – och även om vi i Sverige hunnit ganska långt när det gäller jämställdhet och allas lika rätt finns det fortfarande många flickor i Sverige som lever i situationer där de inte är jämställda med pojkar. Världen över finns det många länder där kvinnor och flickor inte har samma rättigheter som pojkar och män. Och det är ganska tyst om dessa frågor, tänk bara på förtrycket av kvinnor i Iran och Saudiarabien med flera länder som det tigs om. Inte ens FN vågar ta itu med det eller påpeka det eller kräva förändring, känns det som. Frågan om flickors och kvinnors samma rätt som pojkar och män är minst lika aktuell världen över och ibland i Sverige också. Men filmen är inte gjord för att lyfta pekfinger, det är en stark och spännande och engagerande film för hela familjen.