Sal 2 – en stark debut om något av det bästa och värsta i livet

Sal2

Titel: Sal 2
Författare: Julie Bonnie
Förlag: [sekwa]
Utgiven: 201403
ISBN: 9789187648038

Genom sal till sal på en förlossningsavdelning tar Béatrice med läsaren i sin berättelse om det sårbara i livet, hennes egen resa och de personer hon möter.

Livets rytm. Kvinnokroppen. När jag läser Sal 2 börjar känslorna inom mig att bubbla. Det river och sliter samtidigt som jag inte kan låta bli att le åt det fantastiska språk jag möts av i boken, hur författaren och översättaren leker med orden och bildar berättelser inom berättelsen. Berättelser som stannar kvar i mig länge. Det är en konst att använda olika ord och forma meningar på ett sätt som berör läsare in under huden, och det är inte alla författare och översättare som lyckas med det.

Att skrika utan att någon lyssnar. Att gråta utan att bli omfamnad. Att inte kunna glömma känslan av svek. Att ge och ta liv. Att dansa. Att möta andra människors blickar. Att följa och att bryta regler. Att skämmas över att vara svag. Det är många olika känslor och tankar som kommer fram i boken, dels hos Béatrice och de olika personerna i berättelsen men också hos mig som läsare.

Jag tänker på den där känslan i kroppen som man kan få när man läser en bok som man tycker om för allra första gången, vad det gör med mig som läsare. Jag vill omfamna boken och inte släppa taget, och jag kan känna mig lite avundsjuk på de personer som inte läst den och som har den framför sig ännu.

Författaren Julie Bonnie är musiker och har även arbetat inom vården. Sal 2 är hennes debutroman. Det är en stark debut som trots sin relativt tunna storlek ändå innehåller väldigt mycket. Boken är belönad med Fnacs romanpris 2013.

3 april, 2014

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Håkan Alfredsson skriver:

    Tack Jenny för en inspirerande recension. Nu när jag läst boken känner jag mig omtumlad och på ett sätt besviken över det faktum att jag är man och därmed aldrig kommer kunna uppleva vad det innebär att bära och föda ett barn. Intensiteten och närvaron i texten gör att bilderna jag skapar inom mig blir väldigt starka och tydliga.
    Den här boken kommer jag rekommendera varmt till mina vänner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *