Zorro på Scenkonstfestivalen – resa med samhällskritisk udd med rebellen Zorro i nutid och dåtid

Zorro
Teater Galeasen, Scensommar
Av Ruben Lopez
Premiär 18 juli 2012

Zorro, en resa i tid och rum, betraktad utifrån rättvisans rebell Zorros synvinkel, är ett äventyr som är en blandning av standupkomedi, teatet och performance där alla roller görs av Ruben Lopez, som också skrivit föreställning.

Ruben Lopez är oerhört skicklig att berätta med hela kroppen. Han växlar mellan de olika karaktärernas kroppsuttryck snabbt och elegant, han är till och med Zorros häst Tornado i några scener.

Vi får träffa Zorro både på 1700-talet och i nutid, som ung och som gammal och vi får se när han blir arresterad i Europa, misstänkt för att vara terrorist. Ruben Lopez har en tydlig samhällspolitisk udd i de tragikomiska scenerna och han tar upp olika frågor som jag tror att vi som ser föreställningen går hem efteråt och funderar vidare på. Han hanterar växlingarna skickligt mellan de olika karaktärerna, eftersom han är mycket tydlig i kroppsspråket blir det inte rörigt.

Även om Ruben Lopez växlar mellan olika karaktärer är det ändå en form av monolog. Gitarristen spelar musik och deltar bara lite kort i en dialog. En monolog ska inte vara längre än en timme, det är sällan en monolog håller publikens engagemang levande längre än så. Zorro har en precis lagom längd av 40 minuter.

Föreställningen hade urpremiär under Scenkonstfestivalen Scensommar som pågår i Teater Galeasens lokaler 14 – 21 juli.

Musik: Iván Landiez och Ruben Lopez
Scenografi: Emma Mierse
Kostym: Sofi Gregersdotter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

19 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *