Opener Festival: The XX – en värdig final – här är filmklipp

The XX
Opener Festival: Main Stage
7 juli 2012
Betyg 4

The XX stod för en värdig final på den polska Opener Festival när trion var sista bandet som spelade på stora scenen och också samlade den största publiken. Med sina mjuka toner från sången ”Angels” startade de sin spelning.

The XX har gjort en raketkarriär och blivit stora väldigt snabbt och har ännu bara ett album i bagaget, med det självklart namnet ”XX”.

– Det är första gången vi är i Polen, sade Romy Madley-Croft. Vi är ledsna att det tog så lång tid för oss att komma hit.

Nja, tänkte jag. Bandet har inte hållit på så länge än så det har väl inte tagit så lång tid ändå.

Romy sjöng till första sången men sedan turades de om, ibland sjöng alla tre. Det är fantastiskt vilka smekande toner dessa tre musiker kan få fram med gitarrer, keyboard och sång. Dt var vackert men kan dock bli enformigt när deras röster i några sånger blir lite för släpande. Samtidigt är det ett mäktigt framförande, fast det är så enkelt.

Egentligen är The XX inte det optimala bandet som avslutning på en festival. Deras musik kommer nog allra mest till sin rätt inomhus i en bra lokal med god akustisk och där publiken kan sitta ner och bara lyssna och inte störas av lerigt underlag och fukt som kryper in på skinnet efter en regnig dag.

The XX stod också för den kortaste spelningen på stora scenen. De spelade precis i en timme. Övriga band spelande mellan en timme och en kvart till en och en halv timme. Lite snopna gick nog en del festivalbesökare hem när spelningen blev så kort. De gjorde inget extranummer, det hjälpte inte hur mycket fansen applåderade. Det är klart, med bara ett album utgivet finns det inte så mycket att fylla en konsert med. De bjöd dock på en cover av Drake: ”Take Care” – förutom det egna materialet.

The XX bildades först som en duo av Oliver Sim och Romy Madley-Croft när de var 15 år. 2005 anslöt Baria Qureshi och gruppen började spela på konserter. Ett året senare anslöt Jamie Smith. Bandets alla medlemmar gick på Elliott School i London.
I november 2009 meddelade bandet att pianisten Baria Qureshi lämnade The xx. Hon ersattes inte, utan bandet fortsatte som en trio.

Låtlistan:

Angels
Islands
Heart Skipped A Beat
Friction
Basic Space
Infinity
VCR
Crystalised
Fantasy
Shelter
Reunion
Sunset
Night Time
Take Care (Drake cover)
Intro
Tides
Stars

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *