Annas dagbok – imponerande när barnen tolkar Tjechovs Ivanov

Annas dagbok
Manus Tjechov omarbetad av Malin Tuverud och ensemblen
Tjechovensemblens barnensemble
Regi Malin Toverud
Tensta Träff
Premiär 26 maj 2012

Tjechovs draman är klassiker. Ett kännetecken på en klassiker är att de kan säga flera saker, att den kan berättas ur olika synvinklar och på olika sätt. Tjechovensemblen har sedan 2004 satt upp nio produktioner som alla spelas utomhus. I sommar sätts dramat ”Ivanov” upp av Tjechovensemblen: i två versioner. Annas dagbok bygger på dramat ”Ivanov” och spelas av barn som är elva och tolv år.

Barnen i sommarens barnensemble kommer från Blå husets Kulturskola i Tensta och är teaterintresserade barn från Tensta och Rinkeby. Barnen har tillsammans med regissören Malin Toverud skrivit om Tjechovs drama, placerat händelserna kring några barn som går i skolan och delvis i nutid men samtidigt behållit Tjechovs tidsanda i en del detaljer, som att låta Ivanov ha en skjorta med spets.

Ivanov övertalar sin flickvän Anna att följa med och åka vattenskidor – vilket slutar med en katastrof och hon får en mycket svår hjärnskakning. Sasja som är kär i Ivanov passar på att förklara honom sin kärlek när Anna ligger på sjukhuset.

Det var imponerande att se hur barnen lyckades fånga publikens engagemang – också de mindre barnen hängde med. ”Ivanov” är ingen lättsam underhållande berättelse i svart och vitt utan en tragedi. Karaktärerna har alla bra och dåliga sidor och är mänskliga. Jag gillar verkligen projektet att låta barnen ta itu med draman som djup i berättelsen, som Ivanov. Barn överöses av lättsmält underhållning från alla håll – men livet är mer komplicerat än vad det ofta framställs nöjesindustrins produktioner.

Pjäsen i barnens och Malin Toveruds bearbetning bygger på Tjechovs existentialism där livet, döden och kärleken är i centrum.

-Att låta barn spela klassiker för andra barn är ovanligt, men vi tycker att det är lockande att skapa intelligent barnteater som tar upp existentiella frågor och relationsproblem, säger Malin Toverud i ett pressmeddelande. Barn kan känna igen sig i kärlek, lycka, sorg och svartsjuka – och jag anser att det är viktigt att inte väja för dessa frågor. Nyckeln blir istället att framföra pjäsen på ett sätt som barnen kan ta till sig, i spelstil och publiktilltal. Vi låter barnen berätta för andra barn, på sitt eget sätt.

Barnen spelade bra men hade otur med inställningarna på ljudet, vilket jag förmodar kommer att fixas till övriga föreställningar. Barnen har inte riktigt den röststyrkan som krävs för att spela teater utomhus utan behöver mikrofoner som fungerar.

Barnensemblen har till och med två uppsättningar som kommer att varva föreställningar. Annas dagbok ska spelas några gånger i Tensta och sedan flytta till Södermalm. Läs mer om föreställningen på Tjechovensemblens hemsida.

Bakre raden: Resul Ridah (Lvov), Ahmad Albayati (Ivanov), Alexandra Pilov (Anna)
Främre raden: Midiam Sibatho (Dagboks-Anna), Rivana Sultana Babu (Sasja), Ossian Niia Bakhit (Borkin)
Foto: Richard von Hofsten

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

26 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *