Madonnas film WE, recension

WE
Betyg 3
Sverigepremiär 16 mars
Regi: Madonna

För den som gillade King´s Speach är WE ett måste. WE handlar om den stammande kungens storebror som avstod tronen och abdikerade för att kunna gifta sig och leva med den kvinna han älskade, Wallis Simpson.
Hon var amerikanska och hade skiljt sig en gång och var gift med sin andra man när hon träffade prins Edward som sedan blev kung Edward VIII. De var ett par, trots att hon var gift med en annan man under flera år av deras förhållande. Edward VIII var så passionerat fäst vid Wallis Simpson att han inte kunde tänka sig att leva utan henne.

Den som uppskattar filmer som lagt ner mycket energi på kostym har också något att se fram emot.

Madonnas film handlar om Wallis Simpsons och prins Edwards  förhållande sett ur en nutida kvinnas ögon, Wally som  är döpt efter Wallis. Wallys mamma och mormor var fascinerade av Wallis Simpson och döpte Wally efter henne. Denna fascination, eller rentav fixering, har gått vidare till Wally.

Filmens handling utspelas dagarna kring när den berömda auktionsfirman Sothebys ska ha en auktion av saker från Wallis Simpsons och prins Edwards förhållande. Wally besöker utställningen inför auktionen dagligen, hon tycks vara där från morgon tills dne stänger på kvällen. När hon betraktar alla saker, som smycken, fotografier och möbler, spelas Wallis och prinsens kärlekshistoria upp för henne och för oss. Vi får uppleva den romantiska berättelsen genom Wallys ögon.

Wally å sin sida lever i ett fruktansvärt äktenskap med en hyllad psykiatriker, som slår och bedrar henne och dessutom har han svårt för att ha sex med henne. Hennes man är ruskigt obehaglig, en av årets värsta mansskildringar på film. Inte nog med att han inte vill ha barn med henne och är oromantisk och vidrig, han tillåter henne inte att arbeta, trots att hon trivdes med sitt arbete. Hon har ingenting att göra. Den enda hon gör är att hänga på Sothebys och drömma och fantisera mer och mer om Wallis Simpsons romantiska liv. Det är här någonstans som filmen förlorar mitt engagemang. Hur många sådana kvinnor finns det idag som kan leva ett sådant lyxliv egentligen? Visst har hon det vidrigt, men finns det unga kvinnor idag som är så svaga att de låter sig hunsas så totalt av en man?

Hon drömmer om att få uppleva en passion som är lika förtärande som det Wallis Simpson och prins Edward upplevde. Jodå, en av vakterna på Sothebys lägger märke till Wally och de blir nära vänner och något börjar hända.

Filmen är fotomässigt elegant. Jag hade inte väntat mig något annat. Madonna har varit med i musikvideobranschen länge och kan sin sak. Musiken är en av filmens stora styrkor, dess soundtrack är också Golden Globebelönad.

Det som gör att jag inte ger filmen högre betyg är att den är för konstnärligt snygg för estetikens egen skull, vilket gör att dramatiken förlorar kraft. Filmen är bitvis för seg, flera scener borde kunna klippas bort eller förkortas. Jag tror filmen hade vunnit på att bara handla om Wallis Simpson och prins Edward.

Utomlands har det fått rätt dåligt mottagande. The Telegraph skrev:
Madonna’s skill with the camera seems to extend to her being able to turn it on, but not a great deal further: to liven up an argument between Wallis and Edward, she has her romantic leads inexplicably run around a tree trunk. Later, we see Wallis dancing the Charleston with an African tribeswoman to the strains of ‘Pretty Vacant’ by The Sex Pistols in front of a Charlie Chaplin film, which must be a strong contender for the most garbled, half-baked image in cinema history.
W.E. is — still — a stultifyingly vapid film, festooned with moments of pure aesthetic idiocy. With characteristic humbleness, Madonna performs a song called ‘Masterpiece’ over the end credits, although one can’t help but feel that her 2003 number one single ‘Sorry’ might have been more appropriate.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

22 februari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *