Cocktailparty på Röhsska i Göteborg

Skribent:

Foto: Mikael Lammgård

Röhsska museet i Göteborg visar nu utställningen ”Cocktail”, en modeutställning med galaklänningar och accessoarer från museets internationella samling. Utställningen pågår 15/2-8/5 2011 samt 14/6-2/10 2011.

I visningsrummet står ett 30-tal klänningar uppställda på podiet. Det liknar ett dignande bord av läckerheter för passionerade fashionistas: Fifth Avenue Shoe Repair, Issey Miyake, Hanae Mori, Christian Dior och Biba finns med bland annat. Klänningarna på podiet är arrangerade enligt modebranschens höst/vinter- och vår/sommar-kollektioner, berättar Röhsskas museichef Ted Hesselbom. I ena änden höst/vinter som övergår i vår/sommar för att sedan återkomma till höst/vinter igen.

I glasmontrar längs med ena väggen visas skor, sjalar, väskor och smycken och på motsatt vägg finns presentationer av de olika modeskaparna. Längs bak i lokalen återfinns museets senaste modeinköp: en kappklänning med tillhörande bälte och skor från John Gallianos kollektion för höst/vinter 2010/2011. Själva visningen finns på storbildsskärm och det är lätt att fastna i en av de svarta saccosäckarna på golvet för att se på mode när det är som mest flådigt och storslaget.

Personliga favoriter från utställningen är Steinunn Sigurðardóttirs kappa i grå sidentaft och klänning i merinoull, Hussein Chalayans poppigt brunorangea klänning med tryck som liknar mönsterpapper, Christian Diors ljusblå sidenklänning med paljetter runt halsringningen, Hanae Moris sidenkappa och Miyakes vågiga, svarta ylleklänning. Även Chanelväskan i rött krokodilskinn, Hedvig Westermarks halskrage och Katharine Hamnetts pumps i siden med fjädrar väcker habegär.

Röhsskas cocktail rör såväl klädernas användningsområden, som den mix av stilar och tidsperioder som finns representerade. Ta och njut av skön modeeskapism och låt dig inspireras till glammiga partyn i goda vänners lag.

Läs/titta/inspireras mer:

John Galliano

Steinunn Sigurðardóttir

Hussein Chalayan

Chanel

Hedvig Westermark

Katharine Hamnet

Plaza

http://www.modsmagazine.se/

15 februari, 2011

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Frida Karlsson, Jenny F. Jenny F said: Har varit på "Cocktail" på Röhsska: http://kulturbloggen.com/?p=30564 […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *