Veckans dåliga skämt: först Anna Anka och nu Göran Hägglund

kristdemokraterna290
Anna Anka, svensk Hollywoodfru, menar hon allvar eller är det ett dåligt skämt? Ja vi är många som undrar om hon själv tror på sina värderingar, att män ska jobba och tjäna pengar och försörja frun, som ska vara hemmafru med uppdrag att behaga mannen.
Och nu kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som delar in svenskarna i två grupper: de som är vanligt folk och övriga.
Undrar om det här är hans utspel för att kristdemokraterna legat risigt till i senaste opinionsundersökningarna och kanske trillar ur riksdagen. Stackars Hägglund förlorar ju jobbet i så fall, väl?

På fullt allvar tycks Hägglund tro att det finns något som heter vanligt folk. Hurdana de är?
Enligt Hägglund jagar de fästingar och är inte intresserade av politik.
Vilket förakt för människor han visar på så sätt, herr Hägglund.

Hägglund på DN Debatt:

Verklighetens folk har jag kallat den breda del av Sveriges befolkning som lever ett alldeles vanligt, hederligt arbetande liv och för vilka politik kommer i andra hand. Det kan vara allt från undersköterskor till professorer; i sommar har de säkert gjort som de brukar: bara tagit det lugnt, åkt till landet och snickrat, gått på loppmarknad, slagits mot fästingar, tagit barnen till stranden eller åkt utomlands.

Hägglund visar ju på så sätt ett väldigt förakt för människor. Dels de som är vanligt folk, han har en rätt mycket von-oben-attityd mot dem. Men om någon av oss inte råkar passa in i den mallen då är det ännu värre. Då är vi ju uppenbarligen värda ännu mer förakt. Det är sådana som Hägglund som skapar grogrund för mobbning och förtryck. För alla som inte passar in i mallen ”vanligt folk”.

Sedan motsäger Hägglund sig själv dessutom:

Jag tycker mig se en växande klyfta mellan folk och etablissemang. Om jag har rätt så är det i grunden ett demokratiproblem. För om allmänheten upplever att den offentliga debatten envist kretsar kring perifera frågor, då vänder man den ju ryggen.

Han glömde bort att han själv är en del av etablissemanget. Han är en del i detta demokratiproblem. Han och hans regeringskollegor som instiftat den ena integritetskränkande lagen efter den andra.

17 september, 2009

Det här inlägget har 9 kommentarer.

 1. […] (om du har spotify), läs Hägglunds artikel här och läs Alliansfritt Sverige, Mitt i Steget, Kulturbloggen, Tomas Eriksson, Jonas Morian, Peter Andersson, Scaber Nestor, Åsiktstorped och Thomas Hartmans […]

 1. Lars J skriver:

  Givetvis är det så att Göran Hägglund själv tillhör etablissemanget. Men det behöver ju inte innebära att han har fel. Han skriver tex:
  ”Jag tycker mig se en växande klyfta mellan folk och etablissemang. Om jag har rätt så är det i grunden ett demokratiproblem. För om allmänheten upplever att den offentliga debatten envist kretsar kring perifera frågor, då vänder man den ju ryggen.”

  Den växande klyftan mellan folk och etablissemang är det inte bara Göran Hägglund som ser utan Lena Sundström skriver bra om samma saki Newsmill under rubriken. ”Klasskampen har ersatts av kampen mot etablissemanget”

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/13/lena-sundstrom-om-norska-valet

  Jag trot det är en av förklaringarna till tex Piratpartiets gramgångar och att Miljöpartiet, (ett parti som överhuvudtaget inte eftersträvar social jämlikhet och vars företrädare inte kan stava till klassanalys) fick fler väljare i Stockholm än Socialdemokraterna i det senaste valet.
  För tex kulturredaktörer med bägge fötterna i den socialistiska myllan kommer denna förändring att bli svår att hantera.

 2. Donken skriver:

  Så du anser att folk ska slippa hån och mobbning så länge de inte väljer att leva som Anna Anka?

 3. Maria skriver:

  Underbart inlägg! Huvudet på spiken.
  För det första kan man aldrig ta en kvinna som har ett namn som låter som en seriefigur på allvar. Dessutom när hävdar att hon endast är 38 år gammal.
  Och Hägglund… Dubbelmoralens mästare. Det där blir nog spiken i kistan för KD.

 4. Annika Högberg skriver:

  Göran Hägglund skulle älska att ha en fru med Anna Ankas intellekt och inställning. För övrigt rinner polischen av honom likt en vårbäck i artikeln. Men jag är i grunden inte förvånad. Von oben-attityden från kristdemokrater är ganska vanlig.

 5. jag skall råda över dig skriver:

  Önskar alla kvinnor hade det mottot, då skulle det vara härligare att ha en fru, att alltid kunna känna sig tillfredställd och glad varje dag man kommer till jobbet.

  Anna Anka har helt rätt

  ””Som hemmafru ska du ställa upp på alla sätt, du ska alltid var snygg och välklädd. Sexuellt är det kvinnans skyldighet att se till att mannen är tillfredsställd, gör hon inte det får hon skylla sig själv om han är otrogen.””

 6. Artikel 19 skriver:

  Hägglund skrev att vanliga människors främsta intresse inte torde vara politik. En i allra högsta grad riktig bedömning från Hägglunds sida. Dessutom syftade Hägglund givetvis på Sveriges statsfeministiska etablissemang. Två fel av två möjliga, Kulturbloggen!

 7. Rosemari skriver:

  Hägglunds förakt för oss som inte är som alla andra rimmar illa med att kalla sig kristen. Vad jag vet satt Jesus till bords med ”vindrinkare och skökor”. Där behövde inte alla vara som ”vanligt folk” för att duga.
  Hägglund är offer för en illusion. Alla människor är ovanliga. Det finns inget som ”vanligt folk”.

 8. Sikki Nixx skriver:

  Det börjar bli mer och mer tydligt att anhängarna till ökenreligionen från mellanöstern inte hör hemma i det svenska samhället. Ge alla kristna enkel biljett till ”snickarens” hemstad … Jerusalem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *