Filmrecension: Thelma – mörk, stark, berörande, magisk och mystisk

Thelma
Betyg 4
Svensk biopremiär 17 november 2017
Regi Joachim Trier

Thelma är en mörk, stark, berörande, magisk och mystisk film, med en del stråk av skräckfilm, om en ung kvinna som bär med sig ett tungt arv hemifrån när hon börjar på högskolan. Hennes föräldrar är djupt konservativt kristna.

Regissören Joachim Trier fick flera filmpris för sin film Oslo, 31 augusti 2011, som var en tragisk berättelse med djup och flera nivåer i vad som berättades. Thelma är också en film med många bottnar. Thelma kan ses och tolkas på många sätt.

Föräldrarna är extremt överbeskyddande och bevakar dottern på ett läskigt sätt. De blir oroliga så fort hon inte svarar i mobilen. Detta kan ses som ett exempel på sjukligt kontrollerande föräldrar. Men en bit in i filmen får vi också veta att Thelma haft ett syskon som dött. Var och en som känner någon som förlorat ett barn förstår föräldrarnas reaktion gentemot det barn som överlevt. Ingen förälder som förlorat ett av två barn orkar ens tanken att förlora också det barn som är kvar.

Det stör mig lite hur regissören skildrar föräldrarna. För jag tror ändå att han vill att vi ska uppleva föräldrarna som bevakande i så hög grad att de förstör sin dotter. Och det gör att jag känner att regissören inte förstår hur det är att förlora ett barn. Nåväl det är han ju inte ensam om. Det norska såväl som det svenska samhället är inte uppbyggt för att acceptera att människor kan bära sorg.

Thelma är en ung kvinna och när hon flyttat hemifrån för att studera på universitetet upplever hon sitt livs första möte med kärleken och samtidigt upplever hon att hon har mystiska krafter som är skrämmande och oförklarliga. Som tittare under vi förstås vad som är dröm och vad som är verklighet, vad är medvetet och vad är undermedvetet. Den kärlek som väcks mellan Thelma och Anja är inte accepterad hos sådana kristna som hennes föräldrar är.

Filmen bra och kryper under skinnet på mig men jag kan också tycka att regissören låter filmen spreta åt lite för många håll också, han blandar filmgenrer väldigt friskt och handlingen har flera spår. Utan tvekan sätter Joachim Trier sin personliga stämpel på thrillergenren med denna historia om mörkret vi har inom oss.

Thelma visades vid Toronto Filmfestival i kategorin Special Presentations där högprofilerade filmer visas. Thelma kommer att representera Norge som det utvalda Oscar-bidraget för en nominering till ”bästa icke engelskspråkiga film”.

16 oktober, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *