Filmrecension: Borg – en levande legend

Skribent:

Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason i Borg. Foto: SF Studios

Borg
Betyg 4
Svensk biopremiär 6 september 2017

Ett porträtt av en stjärna eller snarare två, om toppidrott , kändisliv och den baksida som finns i att alltid vara på topp. Ett drama med manus av Ronnie Sandahl och i regi av Janus Metz Pedersen.

Var man än åker i världen vet nästa alla vem Björn Borg är. Den kände svensken som spelade tennis och vann Wimbledon många gånger.

I Sverige har Björn varit en ikon som dyrkats och upphöjts och vi har läst om hur han har levt ett glamoröst tennisliv.

Hans äktenskap , hans föräldrar som följde med på turnéerna och inte minst hans förhållande till tränaren Lennart Bergelin har avhandlats otaliga gånger i pressen.

I den här filmen visas en annan sida av tennislivet. När Björn i inledningsscenen gör armhävningar på balkongräcket så är man rädd att han skall och vill ramla. Det är ingen glad ung kille vi ser i filmen. Det är en kille med vinnarskalle som har mycket att kämpa med. En kille som satsar allt och som det går bra för. Ändå finns mycket ångest och ilska under den behärskade ytan. Filmen handlar mycket om Björns förhållande till tränaren Lennart Bergelin som blir den viktigaste personen från tidig ålder. Flickvännen Mariana Simionescu är mer som assistent än kärlekspartner. Hans föräldrarna syns knappt i filmen.

Om Borg är killen som aldrig ler eller visar känslor så är hans motståndare i den avgörande matchen hans motsats. John McEnroe skrattar och skojar, får våldsamma utbrott, skäller på publik och domare och är allmänt helt galen. En stor del av filmen handlar om uppladdningen och matchen i Wimbledon 1980. Den ena hatas och den andra älskas av publiken.

Skådespelaren Sverrir Gudnason är en porträttlik Björn Borg och det är positivt. Välkända personer som porträtteras av någon annan känns alltid fel men här är det verkligen Björn utseendemässigt.
McEnroe spelas av amerikanen Shia LaBeouf. Han är en jättebra skådespelare men han känns för ung och tunn för att gestalta McEnroe. Leo Borg , Björns son spelar Björn som ung och hamrar bollar mot den berömda garagedörren i Södertälje. Lennart Bergelin, som liksom alla tränare har sina gamla meriter att komma dragande med då och då görs av Stellan Skarsgård. Samspelet mellan honom och Gudnason är suveränt.

Ett verkligt spännande drama och mycket psykologi. Visst är matcherna spännande men lika spännande är hur spelarna tänker. Vad händer med dem och vad händer med relationerna runtomkring när allt bara handlar om att vinna? Filmen slutar när båda stjärnorna är på topp. Vad händer när man inte vinner längre? Förhoppningsvis väntar ett lyckligare liv. Den filmen skulle man också vilja se. Till dess gå och se den här och njut av en bra story och fina skådespelare. Den är verkligen sevärd.

1 september, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *