Fredrik Benke Rydman sätter upp ”Nötknäpparen” i höst

Skribent:

notknapparen

”En usel historia med fantastisk musik”. Tidigare Bounce-dansaren och koreografen bakom den internationella succén Svansjön, Fredrik Benke Rydman, sätter upp ”Nötknäpparen” i höst. I hans händer förvandlas balettklassikern från 1800-talet till en spektakulär scenshow med streetdans och angeläget tema. Ett pressmeddelande berättar:
Tjajkovskijs musik möter nyskrivet av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim. Premiären äger rum 8 september på Dansens Hus i Stockholm.

fredrikrydman‒ Det som lockar mig med ”Nötknäpparen” är den fantastiska musiken. Storyn är usel, så för att den ska bli något måste den utvecklas. Det ger mig en ingång att berätta om hemlösa barn i dagens Europa men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga!, berättar Fredrik Benke Rydman.

I september får Stockholmarna se en helt ny version av ”Nötknäpparen”. Den är mest känd som en balett baserad på E T A Hoffmanns skräckromantiska berättelse från 1816 med musik av Pjotr Tjajkovskij. I stället för tåspetsbalett möter publiken bland andra en sibirisk europamästare i breakdance. Originalsagans julfirande hemma hos en välbärgad familj byts i Rydmans version ut till en betydligt ruffigare miljö när handlingen uppgraderas till nutid. Publiken får följa den lilla flickan Clara som har lämnats ensam att bo på en soptipp, medan hennes föräldrar tigger på gatorna i ett rikt främmande land. I förhoppning om att återförenas med sina föräldrar, luras Clara att följa med en organhandlare på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk man. Nötknäpparen, prinsen, har gått sönder och förlorat sin stjärnglans. Samtidigt berättar en bloggare allt vi vill och inte vill veta om föreställningen. Alla jagar trygghet och ett sammanhang i en saga som är skrämmande lik verkligheten vi lever i.

5 april, 2016

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *