Vi har testat läsplattan Letto

Letto
Adlibris läsplatta
Betyg 4

Adlibris släppte sin läsplatta Letto i början av sommaren och jag har nu testat den under sommaren.

Egentligen har jag lite svårt att förstå vitsen med en läsplatta som i stort sett bara är till för att läsa böcker på. Jag tror att surfplattor som Ipad är en bättre idé. Surfplattor är användarvänliga för att surfa med och går samtidigt att läsa böcker digitalt med. En läsplatta som Letto är först och främst till för att läsa böcker på även om det går att surfa med den. Men att surfa med en läsplatta är inte det smartaste. Den är trög för att surfa och dessutom är dess skärm i svartvitt.

Men att bedöma en läsplatta för att den inte är en surfplatta känns inte så korrekt. Det jag har bedömt och testat är hur bra den är som just läsplatta.

Den är i ett behändigt fickformat, större än smartphones som iphone och HTC men mindre än ipad. Ett stort plus för storleken som är perfekt att bära med sig.

Skärmen har är behaglig att läsa på och det går att välja olika typsnitt och storlek på texten.

Användargränssnittet är lätt att begripa. För min del hatar jag att behöva läsa manualer för att kunna hantera en teknisk pryl. Det behövdes inte här. Jag satte igång den och begrep direkt hur jag skulle göra.

Att beställa böcker från Adlibris är lätt, däremot är det krångligare att beställa böcker från konkurrenter. Det är ett minus, fast begripligt. Men i det långa loppet vinner nog läsplattor som är enkla att använda oavsett varifrån läsaren vill hämta sina böcker.

Det står att batteritiden är cirka en månad, det gäller nog om man stänger av plattan efter att ha läst. När jag lämnade den på tog batteriet slut under ett dygn. Men det är OK, för det är ju lätt att ladda plattan och det går ju faktiskt att stänga av den emellanåt.

Den har smidiga funktioner för att göra anteckningar när jag läser och att sätta bokmärken. Det jag hoppas på i kommande versioner är att det ska vara lätt att kommunicera mina anteckningar med andra som läser eller läst samma bok.

En sak som var lite jobbig är bläddringen. Man bläddrar framåt genom att klicka på en knapp till höger och man bläddrar tillbaka genom en knapp på vänster sida. Den knappen sitter mitt på och är lätt att komma åt av misstag och rätt som det är har jag kommit flera sidor fram, utan att ha läst dem. När jag försöker bläddra genom att att fingret åt sidan – touchmetoden – fungerar det ibland, ibland inte.

Men i stort sett var det mycket mer behagligt att läsa från läsplattan än jag hade väntat mig och jag formligen slukade de böcker jag läste med den.

Fakta Adlibris Letto:
Vikt 200 gram (mindre än en pocketbok)
Lagringsutrymme 2GB (ca 2000 böcker)
Batteritid ca 1 månad (25.000 sidvändningar)
Både pekskärm och knappar
E-ink-skärm – läs i dags-/solljus såväl som inomhus
WiFi
Direktkoppling till e-bokhandel
Svensk ordbok
Storlek 16,6cm x 12cm x 9mm

Här hittar du fler testar av Kulturbloggen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 augusti, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *