Filmrecension: Tulpanfeber – elegant, rolig, tankeväckande, vacker och överraskande

Baserad på Deborah Moggach succéroman med samma titel.

Tulpanfeber
Betyg 4
Svensk biopremiär 14 juli 2017

En fängslande, vacker, sorglig och överraskande berättelse från 1600-talets Amsterdam med foto som inspirerats av de stora holländska konstnärerna och med en lång rad stora karaktärsskådespelare som Christoph Waltz, Judi Dench, Dane DeHaan, Cara Delevingne, Zach Galifianakis och den svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander.

En sak är helt säker: den här filmen kommer att få flera filmpriser för sitt fantastiska konstnärliga foto.

Handlingen kretsar delvis kring konst. Den välbärgade medelålders handelsmannen Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz) har skaffat en ung fru, Sophia (Alicia Vikander). Cornelis Sandvoort förlorade sin första fru i barnsäng och båda deras två barn har också dött. Hans största önskan i livet är att få ett barn, en arvinge. Han hämtar sin nya fru på ett kloster som tar hand om föräldralösa barn.

Sophia är inte särskilt förälskad i sin make men hon står ut med deras sexliv och hon vill också få ett barn men hur mycket de än har sex blir hon inte gravid. Hon är nöjd över att sluppit från livet på klostret, att hon lever ett välbärgat liv och hennes yngre syskon fick resan till deras enda överlevande släkting i USA som tack för att hon gifte sig.

En dag berättar hennes man för henne att han hyrt en konstnär som ska måla deras porträtt. Genom att en tavla målas med dem där det syns att han har en ung, vacker hustru, får detta bli det som finns kvar efter honom när han dött, menar han. Eftersom det inte verkar bli något barn, ingen arvinge. Han börjar försona sig med att Sophia inte blir med barn.

Detta utspelar sig under en tid då handeln med tulpanlökar blivit hysterisk En enda tulpanlök kan kosta tio gånger mer än en vanlig årslön, så den exotiska blomman kan göra många människor väldigt rika – och andra väldigt fattiga. Det sägs att tulpanen är så vacker att människor är beredda att göra vad som helst för den. Det är förstås inte sant. Det är rikedomen som tulpanen kan ge dem som alla åtrår och är beredda att satsa allt de äger på, eftersom den som köper en exklusiv lök räknar kallt med att den i sin tur ska ge upphov till flera lökar. Tulpanhysterin är en metafor för den nutida kapitalistiska börshandeln, förstås.

Berättelsen har flera oväntade vändningar och är en av de bättre av sommarens biopremiärer: elegant, rolig, tankeväckande, vacker och överraskande.

25 juni, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *