Skivrecension: Ellen Sundberg – White Smoke & Pine

Skribent:

ellensundberg

Artist Ellen Sundberg
Titel White Smoke & Pine
Betyg 4

Ellen Sundberg är tjejen som bara 20 år gammal erövrat de stora tidningarnas musikkritikers hjärtan. Hon har på bara tre år blivit ett hett namn inom genren Americana. Nu är hon rykande aktuell med skivan White Smokes & Pines, inspelad i Texas hemma hos Israel Nash.
Ett lyckat projekt där Ellens personlighet och uttryck får fullt spelrum och där man kan känna att Israel Nash och Ellen Sundberg vävt samman den jämtländska naturen med det mer karga Texas.
Helt okända var de dock inte för varandra, eftersom Ellen Sundberg turnerat med Israel Nash i Sverige.

Ellen kommer från Bjärme sex mil utanför Östersund, där hon fram till helt nyligen jobbade i en lanthandel. Bjärme är den vackraste platsen på jorden, säger Ellen och det är där hon hämtar inspiration till sin musik.
I kilometer räknat är det långt mellan Bjärem och Texas, men steget är betydligt kortare i musiken. The road are long, vägen är lång, sjunger hon på skivan ett av de spår jag fastnat på, och där hon blandar både svenska o engelska i samma text.

Debutalbumet, Black Raven (2013 var en debut som väckte kräsna recensenters nyfikenhet och de annars så sparsmakade drakarna insåg att här fanns något utöver det vanliga. Nu hyllas hon igen och väcker förvåning över den mognad hon genomgått på så kort tid. Men det tror jag å andra sidan beror på att hon står med bägge fötterna på jorden och vet exakt vad hon vill.

Med andra ord: Ellen Sundberg är ingen dussinartist, och jag tror att hon hellre stå på fjället och sjunger än köar till Idol. MEllen kan musik, hon är musik och kommer att gå långt.

I Texas hade hon Israel Nash musiker på skivan, här hemma finns stödet i hennes band The Widosmaker, vilka också kompade Doug Seeger på hans sverigeturné. Förstärkt är hon inför den blivande turnen med Nik Lee som turnerat med Israel Nash och även finns med på skivan.

Jag såg henne första gången 2013 på en liten scen på Söder, redan då kunde man känna att här var något stort på G. Att jag är långt ifrån ensam om mina lovord visar PO Tidholm i DN som bl.a skrev “Sundberg är kassörska på en lanthandel i södra Jämtland och har varken en konventionell röst eller ett inställsamt uttryck… Ellen Sundberg satsar och vill, svajar lite men härmas aldrig. hennes röst både bär och övertygar.”

Ellen rör sig inom en genrer som kallas Americana, en musikstil med rötterna I det amerikanska arvet. Men musik har inga gränser och på andra sidan spelas svensk folkmusik så varför kan vi då inte ha Americana i Sverige. Ellen finns på Rootsy som har en otrolig fingertoppskänsla för såväl duktiga svenska- som utländska musiker.
Favorit på skivan är Swedish Inland, Headlights och titelspåret White Smoke and Pines.

18 mars, 2015

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *